Herkullisen aiolin aineksista yksi voi jatkossa olla peräisin eteläisen Salon maasta. Perniöläinen Jari Pitkänen pani lokakuun alussa reilut kaksi hehtaaria pelloistaan valkosipulille. Viime kesänä valkoista herkkua kasvoi ensimäistä kertaa, mutta pienemmällä alalla.
– Kaikkea pitää kokeilla, tuumii Pitkänen.
Pitkästä kiinnostaa nyt, kuinka istukkaat ovat juurtuneet. Pienellä kaivamisella löytyi yksi kynsi ja sillä on jo kunnon parta.
–Hyvältä näyttää, tuumii viljelijä.
Sato korjataan ensi vuoden syksyllä.
Valkosipuli istutetaan melko syvälle, likemmäs kymmentä senttiä. Pitkänen on kehitellyt itse istutuskoneen, jolla saa maahan neljä riviä kynsiä.
–Siellä on suomaista ja lietualaista Ziemiai-lajiketta.
Aikaa myöten valkosipulinviljelijä pärjää pitkään omilla istukkailla.
–Välillä ne on uudistettava.
Valkosipulin nosto on käsityötä ja ne kuivuvat taimihuoneessa kylmäilmapuhaltimen avulla.
Jari Pitkänen arvioi satoa tulevan noin kymmenen tuhatta kilota hehtaarilta, eli kilon neliöltä.