Skip to main content

Ei tämä jää tähän

Eteläisessä Salossa on korjattu myrskyn jälkiä sunnuntaista alkaen.  Tätä kirjoitettaessa keskiviikkoaamuna ilman sähköä oltiin käytännössä koko Perniön ja Särkisalon alueella.  Vain Perniön kirkonkylän osissa sähkö ja vesi toimivat.

Aivan ennallaan tilanne ei ole vielä aikoihin.  Esimerkiksi Förbyssä ei ollut myöhään tiistaina raivattu kuin välttämättömin. Palokuntien tehtävälistat olivat edelleen monisivuisia. 

VPK:n roolin tärkeyttä ei voi kiistää kukaan;  kellonaikaa katsomaton uurastus nousee entistäkin isompaan arvoon, kun muistetaan että kyseessä on pohjimmiltaan harrastus.
Yhtä lailla pyöreitä päiviä ovat urakoineet tietysti muutkin järjestöt, kuntien ja sähköyhtiöiden ammattilaiset.   
Tilanne on otettu poikkeuksellisen vakavasti, esimerkiksi tilapäismajoitusta on järjestetty eri kunnissa. 

Pahimmalta on ilmeisesti vältytty; eilisaamuun mennessä ei tietoon ollut tullut että ainakaan Perniönseudun Lehden levikkialueella olisi menetetty myrskyn takia ihmishenkiä. 

Kotitalouksille aiheutunutta kiusaa ei voi väheksyä.  Vaikka suoranaisia vahinkoja ei olisikaan aiheutunut,  on arki jouduttu järjestämään koko lailla uusiksi eikä rahallisiltakaan tappioilta ole vältytty.    
Kolmatta vuorokautta jatkuvasta sähkökatkosta aiheutuvaa harmittelua alkaa olla helppo ymmärtää.   Muutaman tunnin virtakatkosta nostettu meteli kertoo siitä, että pitkälti sähköisiin järjestelmiin perustuvan yhteiskunnan toimivuuteen luotetaan kuin vuoreen ja pieniä poikkeamia omaan arkeen siedetään huonosti.

Vakuutusyhtiöille koituvan laskun summaa on myös veikkailtu.  Ensimmäiset tekivät hakemuksia korvauksista ilmeisesti jo tapaninpäivän iltana.   
Rahallisen korvauksen kiirehtimisessä on jotain outoakin;  tämänkaltaisen jälkipyykin pesuun ehditään kyllä, kunhan konkreettiset viat ja uhkat on saatu hoidettua alta pois.

Kaiken muun lisäksi maaseudulla on oltu tietoliikennemotissa. 

Paljon parjatun Itellan palvelu sentään on toiminut,  samoin sanomalehdet, jotka ovat tulleet ajallaan ja kertoneet sillä hetkellä viimeisimmän tiedon tapahtumien kulusta. 

Varmaa on, että viat tulevat korjatuksi yksi kerrallaan.  Vastaisen varalle voidaan varautua jälkeenpäin arvioimalla, mikä osa raivauksesta ja korjauksesta sujui hyvin, mikä olisi voinut sujua paremminkin ja olisiko tehtäviä jaettavissa toisin. 

Varmaa näet on, että ei tämä tähän jää.  Myrskyt eivät pääty. Puita kaatuu, teitä katkeaa ja tuulentuhoihin pitää varautua jatkossakin.

Jaa artikkeli: