Skip to main content

Veneilykausi alkaa olla koko lailla vauhdissa. Vesille ovat päässeet jo muutkin kuin innokkaimmat kalamiehet, jotka työnsivät veneensä vesille heti jäiden vähääkään väistyttyä.

Samaan tahtiin liikenteen kanssa lisääntyvät myös vesiltä tulevat uutiset.
Alkuviikolla pelastuslaitosta työllisti Paraisilla sattunut tapaus, jossa veden varaan joutunut mies pelastettiin aika lailla viime hetkellä. Soutuveneestä mereen päätynyt mies poimittiin turvaan ja hoitoon noin 50 metrin päässä rannasta.
Tarinan valitettavan tuttu osuus on, että pelastusliivit eivät olleet käytössä.

Varmastikaan tänä vuonna ei selvitä myöskään ilman niitä onnettomuuksia, joissa veteen päätyminen päättyy myös huonommin. Perinteinen mielikuva on lupaavassa nousuhumalassa järven yli tansseihin soutava joukkio, jonka ylikuormassa oleva vene kaatuu keskelle vesistöä ja lopputulos on karu.

Samoilla elementeillä voi syntyä kolkkoa jälkeä myös merellä, kun samaan kasaan osuvat oloihin ja tarkoitukseen sopimaton vene, ,miehistön kelvoton kunto ja puutteellinen varustautuminen kuten pelastusliivien jättäminen naulaan. Parhaillaan vielä hyytävän kylmä merivesi lisää oman haasteensa selviämiseen, jos ihminen joutuu veden varaan.

Asiasta on ilmeisesti pidettävä meteliä joka kevät erikseen. Pelastusliivien käytön pitäisi olla vähimmäisvaatimus ja asia, joka opetellaan itsestäänselvyydeksi.
Kyseessä ei ole sen kummempi asia kuin turvavöiden käyttö; liivit, siinä kuin vyötkin, tarjoavat mahdollisuuden selvitä säikähdyksellä onnettomuudesta, jossa ilman turvavälinettä voisi käydä kohtalokkaasti. Vanha kansa sanoi jotain vahingosta ja kellosta kaulassa.

Jaa artikkeli: