Skip to main content

Eettisyys ei ole itsestäänselvyys

Petri Sirén huomioi eettiset asiat myös suklaan pakkausmateriaaleissa.

Petris Chocolaten yrittäjä Petri Sirén tietää suklaasta paljon. Hän osaa kertoa, mistä tunnistaa laadukkaan suklaan ja mitä pieniä tai suuria makueroja eri kaakaopapujen välillä on. Makumaailmojen lisäksi Sirén osaa kuitenkin kertoa myös pitkän tarinan suklaan eettisyydestä. Hän tietää tarkalleen, missä ja millaisissa olosuhteissa kaakaopapuja viljellään.

–Meille eettisyys on todella tärkeä arvo. Haluamme olla varmoja siitä, että käyttämämme suklaa on eettisesti tuotettua, Sirén korostaa.

Kaakaotuotannon suurimpia ongelmia ovat lapsityövoiman käyttö, viljelijöille maksettavan korvauksen vähyys sekä ilmastonmuutosta vauhdittava metsäkato. Petri Sirén kertoo, että suklaata pystyy valmistamaan myös eettisesti. Suklaan matka viljelijältä kaupan hyllylle on kuitenkin pitkä ja usein vaikea jäljittää.

–Viljellystä kaakaosta noin 70 prosenttia tuotetaan Länsi-Afrikassa. Kaakaoplantaaseja on valtava määrä, mutta ne ovat suhteellisen pieniä, noin kahden ja kolmen hehtaarin kokoisia alueita. Tällaista viljelyalaa ja viljelijöiden määrää on mahdotonta valvoa sataprosenttisesti.

 

Lue koko juttu tämän viikon lehdestä!

Jaa artikkeli: