Skip to main content

Bromarvin kyläläisten jättiurakka loppusuoralla

Björn Wadenström, Mårten Johansson ja Henrik Huldin ovat tyyytyväisiä sataman uuteen ilmeeseen. Bromarvin saaristolaissatama on ollut käytössä juhannuksesta lähtien.
Parinsadan asukkaan kylän urakan tulokset hämmästyttävät. Viime syksynä alkaneessa hankkeessa Kyrkovikenin rantaa on siivottu isolla luudalla ja työ jatkuu vielä ainakin ensi vuoteen.

Saaristolaissatamaa esitelleet kylätoimikunnan puheenjohtaja Henrik Huldin ja projektin vetäjä Mårten Johansson ovat ylpeitä, vaikka talvella korkealla käynyt merivesi ja jäät aikataulua sotkivatkin. Sataman edustalta piti ruopata 5500 kuutiota jouluun mennessä, mutta huhtikuussa kauhottiin viimeiset mudat.
Rantapenger on tuettu teräspontilla ja niiden päälle valettiin betoni.
—Neljäkymmentä kuutiota betonia valettiin sektori kerrallaan ja laituri viimeisteltiin lankutuksella. Neljätuhatta metriä lankkua ja kymmenen tuhatta ruuvia.

Satama sai lahjoituksena paikallisilta tiloilta lankut ja ruuvit. Lahjoituksina on tullut rahaa ja työtä yllättävästikin.
—Tuohon ajoi eräs isäntä ja kysyi, tarvitsetteko apua. Kun vastasin, että tarvitaan, isäntä antoi lompakostaan viisisatasen. Kerroin tapauksesta toisaalla, siellä mies pani paremmaksi ja antoi kolme tonnia.
Toki liki puolentoista miljoonan hankkeeseen on tarvittu paljon sponsoreita ja julkista rahaa. Pelkällä rahalla ei mitään olisi saatu aikaan.
—Tarvitaan tulisieluisia talkoolaisia, joillekin on kertynyt satoja työtunteja, kiittelee Johansson.

Satamaplaania reunustavat pohjoisessa vuokrattavat torikojut.
—Yksi on jo vuokrattu perniöläiselle puutarhayritykselle, kertoo Huldin.
Kojujen lisäksi on tilaa perinteiselle torikaupalle. Yhden vintillä on kolme yöpymistilaa.
Ravintolaan rakennettiin kokonaan uusi sisätila ja terassit.
Ravintolan keittiö saa lisää tilaa ensi vuodeksi, kun matkailijoita palvelemaan rakennetaan uudet pesutilat ja vessat.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: