Skip to main content

Biseksuaalisuudesta kertominen voi johtaa parisuhteen kriisiin

Irma Lehtonen tutki väitöstutkimuksessaan, miten parisuhteeseen on vaikuttanut se, että toinen puolisoista on kertonut olevansa biseksuaali.”Koin, että mieheni tunnustus aiheutti minussa voimakkaan, ahdistavan ja traumaattisen kriisin, josta en löytänyt ulospääsyä. Koin, että mieheni oli tuhonnut kaikkein arvokkaimman asian, jonka koin parisuhteessa tärkeäksi. ”

Näin kuvailee tuntojaan nainen, jonka mies on kertonut biseksuaalisuudestaan.
Kertomus on osa valtiotieteen maisteri Irma Lehtosen väitöskirjaansa keräämästä aineistosta. Perniöläissyntyinen Irma Lehtonen väittelee tohtoriksi Helsingin yliopistossa huomenna. Sosiaalityön tutkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Vaiettu biseksuaalisuus.

Väitöstään varten Lehtonen otti näkökulmaksi nimenomaan parisuhteen ja sen, miten puolison biseksuaalisuus suhteeseen vaikuttaa.
–Kuten otsikko kertoo, se on kovin salailtu aihe.
Yksi johtopäätös on se, että iäkkäämmille ihmisille asia on vaikeampi kerrottavaksi.
–Nuoret ovat eläneet avoimemmassa kulttuurissa ja he kertovat jo heti suhteen alkaessa kumppanille biseksuaalisuudestaan. Siitä ei tule sellaista murhetta, Lehtonen sanoo.

Sitä vastoin vanhemmille ihmisille asia voi paljastuessaan olla kriisin, jopa suhteen loppumisen syy. Lehtosen neuvo on se, että tilanteessa haetaan ammattiapua.
–Kunhan vaan sosiaalityöntekijä ymmärtää bi-problematiikkaa.

Monella helpottaa, jos asiasta voi kertoa edes jollekin ulkopuoliselle. Joku kertoo puolisolleen, mutta lapsille tai omille vanhemmille asiasta ei tohdita kertoa.

Asia koskettaa verraten isoa osaa suomalaisista: tilastot ovat suuntaa-antavia, mutta biseksuaaleja on arveltu olevan jopa kymmenen prosenttia väestöstä.
–Parisuhteen näkökulmasta asiaa ei ole tutkittu aiemmin, Lehtonen korostaa.

Se näkyy myös tulevassa väitöstilaisuudessa, jonne Lehtosen mukaan on tulossa edustusta muun muassa Setasta.
–Ajatus on, että väitöskirja olisi samalla oppikirja.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: