Skip to main content

Aukiolojen alkuhuumaa

Pitkään jatkunut keskustelu kauppojen aukioloajoista on tulossa ainakin väliaikaetapille. Eduskunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä aukioloja säätelevän lain kumoamiseksi. Näillä näkymin lainmuutos on astumassa voimaan ensi vuoden alussa. Käytännössä kyse on siitä, että kaupat saavat päättää nykyistä vapaammin aukioloistaan.

Ripeimmin reagoi S-ryhmä, joka kertoi jo tulevista aukioloaikojen muutoksistaan. Asia ei ole yllätys: varmasti joka ryhmässä on tehty hahmotelmia siitä, miten aukioloja säädetään, jos laki menee nurin. K-ryhmässä tehdään päätöksiä enemmän kauppakohtaisesti.

Seuraava askel lienee vakava keskustelu siitä, pitäisikö päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholituotteiden myyntiajat vapauttaa.

Asiaa voi tarkastella monesta näkökulmasta. Totta on, että palveluja on oltava tarjolla myös muuten kuin virka-aikaan viitenä päivänä viikossa. Tässä mielessä kehitys on ollut huimaa vaikka viimeisten 30 vuoden aikana. Esimerkiksi työelämä on muuttunut niin paljon, että entisen tapaista eroa viikonloppujen ja arkipäivien välillä ei enää tehdä. Jo nykyiset aukiolot ovat aivan muuta kuin mitä ne olivat 1980-luvulla.
Vastaavasti voidaan kysyä, onko monen viikosta hävinnyt viimeinenkin hiljentymisen ja rauhoittumisen hetki, kun kaikkea on saatavana kaiken aikaa. Lepopäivän toteuttamisessa ei tarvitse olla mukana uskonnollista pohjavirettä. Maaseudulla, kaukana kaupoista asuvat, ovat joka tapauksessa tottuneet ennakoimaan kaupoilla käymisen tarpeensa.

Kaupan alan työntekijöiden asemasta on kannettu muutoksen alla huolta. Ammattiliiton on jatkettava edunvalvontaa.

Varmasti kaupoissa on laskettu, että esimerkiksi lauantai-illan nykyistä pidemmille aukioloille on tarvetta – tuskin niihin muuten lähdettäisiin. Aika näyttää, onko kyseessä alkuhuuma. Ehdoin tahdoin kauppoja tuskin pidetään auki pidempään, jos asiakkaita ei ole. Kun vapaus jatkossa on entistä suurempi, lienee niin, että tulevaisuudessa aukioloissa on myös nykyistä enemmän kauppakohtaisia eroja.

Jaa artikkeli: