Skip to main content

Aseman käsityöläiset eivät heittäisi roskiin mielellään mitään

Uusiokäyttöä kaikki tyynni:  pieni rekki on tehty vanhasta puumateriaalista ja itse vaatteet jo kertaalleen käytössä olleista tekstiileistä, kertoo Nina Juvonen.Pihassa on kohopenkit kylvöjä odottamassa ja ikkunalla kasvaa purkeissa taimi poikineen; tomaattia, yrttejä, tupakkaakin. Epäilemättä ollaan talossa, jossa kotitarveviljely on arvossaan.

–Se on tarkoitus, että pikkuhiljaa mennään kohti omavaraistaloutta. Muutaman vuoden päästä ehkä 60,70 prosenttia ruoastamme voisi olla itse viljeltyä. Samalla se tietysti tarkoittaa, että se on aika kasvispainotteista, puntaroi Santtu Juvonen.
–Eläimiä ei ole tarkoitus ottaa, jatkaa puoliso Nina Juvonen.

Juvosten kolmilapsinen perhe asuu Perniön asemalla, pienessä talossa pienen tien päässä.
Kasvimaa ja pyrkimys omavaraisuuteen ovat linjassa sen kanssa, että käsin tekeminen ja tavaroiden uudelleen käyttäminen ovat Juvosilla kovassa kurssissa. Nina ja Santtu Juvonen ovat käsityöläisiä, tekstiiliartesaani ja puuseppä. Nina Juvosen käyttämät materiaalit löytyvät esimerkiksi kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta.
–Hiljakkoin haimme kierrätyksestä monta säkkiä vaatteita ja otimme villaiset ja puuvillaiset erilleen jatkokäyttöä varten, hän kertoo.

Santtu Juvosen hankintapaikkana toimivat usein teollisuusyritykset; esimerkiksi ulkomailta tulleissa trukkilavoisssa voi olla hyvinkin arvokasta puumateriaalia, mutta yrityksille lavat ovat roskaa, josta ne haluavat eroon.

Toinen hankintakanava on perinteisempi: purkurakennukset. Vaaterekki keittiössä on tehty vanhan navetan puista, keittiönpöytä on vanhoista lattialankuista koottu ja kasvihuoneessa Juvonen käyttää kerrostalon ikkunoita.
–Ne vaihdettiin uusiin ja vanhat olisivat menneet jätelavalle, hän äimistelee.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: