Skip to main content

Paraisilla aloitettiin tiistaina mielenkiintoinen kokeilu.  Parainen on yksi viidestä paikkakunnasta, joilla avattiin uudenlaiset yhteispalvelupisteet.  Varsinaisesti  yhteispalvelupisteitä on määrä perustaa muutaman vuoden kuluttua, jos asiaa koskeva laki astuu voimaan.
Paraisilla yhden luukun periaatteella pääsee Kelan, maistraatin, poliisin lupapalveluiden, verotoimiston ja TE-toimistonkin palveluihin kiinni.   Piste toimii kaupungintalolla, joten valtion palvelut tulevat tarjolle kunnan palveluiden siivellä.

Yhteispalvelupisteiden kaltaisesta uudistuksesta on puhuttu usein;  kun palveluverkkoa muuten on karsittu etenkin pieniltä paikkakunnilta, voisi yhteispalvelupiste olla  juuri  oikea tapa viedä useimmin tarvitut palvelut sinne, missä niitä muuten ei ole.   Kyseessä on nimenomaan tärkeimpien palvelujen toimittaminen.

Paraisilla on avattu myös palvelu, jossa tietokoneen avulla saa kuvallisen yhteyden eri palveluiden asiantuntijoihin.  Sen käyttö vaatii jo sitä, että tekniikan kanssa ollaan sinut ja sitä halutaan ja uskalletaan käyttää.   Sen lisäksi pitää muistaa palvelupisteitä suunniteltaessa ihmiset, jotka eivät halua tai osaa asioida sähköisesti vaan tarvitsevat palvelevan ihmisen apua.  

Viiden paikkakunnan palvelupisteistä saadut kokemukset  on ilman muuta kerättävä tarkasti talteen ja niistä otettava opiksi.   
Kaukana ei ole ajatus siitä, etteikö  yhteispalvelupisteitä voisi saman tien nostaa pyörille ja ajattaa pitkin maakuntia.  

Vastaavasti kaukana toivottavasti pysyy ajatus siitä, että sitä mukaa kun yhteispalvelupisteet yleistyvät, voidaan niiden varjolla ajaa alas entistä palveluverkkoa.  Esimerkiksi poliisiasemaa tai Kelan toimistoa yhteispalvelupiste ei korvaa, eikä sen ole tarkoituskaan.

Jaa artikkeli: