Skip to main content

Arkistojen uumenissa on aarteita, savea ja videonauhaa

Vanha rakennuspiirros kelpaisi vaikka tauluksi seinälle. Paavo Heinonen ja Katja Pohtola ihailevat Sikstus Rönnbergin tussin jälkeä. Kuvassa on Tuohitun koulu.Perniön kunnantalon siivessä on viime päivinä sukellettu perniöläiseen lähihistoriaan ja vähän vanhempaankin aikaan.
Yksi huoneista on Perniön kotiseutuyhdistyksen valtakuntaa ja hyllyille ovat tuoneet arkistojaan myös muut yhdistykset.

Nyt tiloja käydään läpi laatikko kerrallaan, välillä sananmukaisesti pohjalietettä pöyhien; osa laatikoista sai siipeensä muutaman vuoden takaisessa tulvassa ja veden mukana tullutta savea on yhä osassa papereita, nyt jo toki pölyksi kuivuneena.
–Tässäkin on Pesänlampea mukana, myhäili kotiseutuyhdistyksen konkari Paavo Heinonen tiistaina nostaessaan taas yhden tumman pölyn peittämän paperipinon laatikosta pöydälle.

Heinosen parina arkistoja perkaa kotiseutuyhdistyksen tähän tehtävään palkkaama Katja Pohtola, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Perniön museossa. Kevään tavoite on selvä; seuloa yhdistysten arkistoista talteen säilyttämisen arvoinen tavara ja pistää kiertoon ne aineistot, joita ei ole syytä säilöä.

Valintaa tehdään jatkuvasti. Esimerkki on vuoden 1918 helmikuussa ilmestynyt Sosialisti-lehti, joka oli jo menossa hävitykseen – etenkin, kun kaikista painotuotteista on kansallisarkistossa kappaleet. Lehden pelasti sen reunassa oleva, ilmeisesti lehteä tilanneen, osoitelapun mukaan Ervelässä asuneen E.Tuomisen merkintä ”säilytetään” sekä kynällä raapustettu merkintä lehden sisällöstä.

Varsinaisia arkistohelmiä ovat Sikstus Rönnbergin tekemät rakennuspiirustukset. Tiistaina vastaan tuli esimerkiksi Tuohitun koulun alkuperäinen piirros, joka on kuin taideteos itsessään. Rönnberg oli rakennusurakoitsija ja -piirtäjä ja sittemmin myös kansanedustaja. Hän on suunnitellut muun muassa monet työväentalot.  Materiaalia on laidasta laitaan; erilaisia papereita, lehtisiä, kirjoja, muistoesineitä, videonauhoja ja valokuvia eri muodossa.
–Diatkin pitäisi katsoa läpi paikallisella porukalla, jotta saataisiin myös tietoa kuvien sisällöstä, Pohtola miettii.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: