Skip to main content

Ammattilainen tietää, mitä tekee

Sebastian Westbergin työkalu on 450-kuutioinen Kawasaki.Tottumattomalla ottaa katsellessakin vatsanpohjasta, kun Sebastian Westberg ajaa pienen näytöksen omalla harjoitusradallaan. Ikään kuin ei siinä olisi kyllin, että moottoripyörä lähtee rampilta ilmalentoon, kuskikin tekee lennon aikana pyörän selässä vielä vaikka mitä; esimerkiksi roikkuu pyörän perässä ja vielä näyttää peukaloakin yleisölle.

Särkisalon Ulkoluodossa asuva Westberg on Freestyle Motocrossin eli FMX:n Suomen kärkinimiä.
Lajin voi selittää lyhyesti: FMX:ssa tehdään motocross-pyörästä muokatuilla moottoripyörillä hyppyjä, joihin yhdistetään erilaisia temppuja.

Westbergin nousu on ollut nopeaa; mies itse laskee ammattilaisuransa alkaneen vuonna 2012. Tuolloin hän voitti lake jumping-kilpailujen maailmanmestaruuden ja perusti Salo Freestyle-yrityksen yhdessä stunt-kuski Niko Säkkisen kanssa.
Seuraava iso tavoite on jo kirkkaana mielessä; vuoden 2017 MM-sarja Night of the jumps. Sarjaan voi kuka vaan hakea, mutta mukaan päästään vasta karsintojen kautta.

Edessä häämöttää kuitenkin jo Espanja, minne Westberg matkustaa harjoittelemaan talvella. Vasta itseään paremmilta voi saada neuvoja, vinkkejä ja ottaa vaikutteita, ja Suomessa taso loppuu auttamatta kesken.
–Siinä käy helposti niin, että minä päädyn opettamaan muita. Sekin on mielenkiintoista, mutta ei kehitä itseä. Se on se juttu, että saa ajaa muiden kanssa, Westberg toteaa. 

Vaikka katsojaa saa ja pitää jännittää, Westberg korostaa, että temput on harjoiteltava ajan kanssa, niin että suoritusvarmuus on korkealla tasolla. Vasta silloin temput myös näyttävät helpoilta. 
–Ei voi vain kehua ja puhua, pitää tekojen kautta näyttää, että taso on korkea, Westberg miettii.

Hän huomauttaa, että lipun keikalle ostaneelle katsojalle näkyy vain pieni osa tehdystä työstä; yrittäjän arki on harjoittelua, varustehuoltoa, keikkapaikalle matkaamista, sponsorisopimusten haalimista – ja somepäivityksiä. 

Jaa artikkeli: