Skip to main content

Ainakin vaivaa säästyy

Salossa kaavaillut säästötoimet ovat nostaneet kuntalaisia takajaloilleen.
Erityisesti närästävät aikeet leikata Salo-lisä ja sulkea Särkisalokoti.   Edellisen todelliseen säästöön ei  kaupunkilaisten parissa uskota, jos ratkaisu saa aikaan tarpeen rakentaa lisää päivähoitopaikkoja.  Särkisalokodin taas on luvattu useaan otteeseen jatkavan toimintaansa ainakin vuosikymmenen loppuun.  

Särkisalossa ollaan jo vanhastaan pahoillaan siitä, että vanhainkotitason hoivaa tarvitsevat ikäihmiset saavat paikan kauimmillaan Hintasta. Tuohtumusta ei vähennä, jos tehostetun palveluasumisenkin paikat siirretään pois kotiseudulta.  Yhtälö on mielenkiintoinen, jos oletetaan että kyseisenlaisten paikkojen tarve ei ainakaan vähene. Perniön uuden palvelutalon kapasiteetti ei ole rajaton.

Vilauksen todellisesta säästöstä voi nähdä tavassa, jolla raha-asioita on nyt yritetty puristaa uusiin uomiin. Uutuus Salossa on, että säästölistaa on tehty luottamushenkilöiden voimin. Normaaliin marssijärjestykseen nähden, jossa hallintokunnat piirtävät suuntaviivoja ja luottamushenkilöt piirtävät ne uusiksi, on säästynyt ainakin vaivaa.

Muusta on vaikea sanoa vielä mitään, on hyvä muistaa että päätöksiä asioista ei ole tehty.   Viimeistään talousarvion valtuustokäsittelyssä punnitaan  ainakin ryhmäkuri.   Varmaa lienee, että äänestyksissä erottuu myös palveluiden säilyttämisen kannalla olevia valtuutettuja.  
Lopputulokseen on varmasti vaikutusta myös kuntalaispalautteella, jota kertynee ennen  talousarvion käsittelyä valtuustossa vielä kosolti.

Merkkipäivä kertoo jostain

Seudulla on vietetty tai vietetään sattumalta parin viikon sisällä monia merkkipäiviä.

Vuosipäiviä on juhlittu niin Petun lossilla, veneitä valmistavalla Marine Alutechillä kuin FNSteelillä Taalintehtaallakin.

Jossain mielessä sukupolvien mittainen perinne jatkuu. Taalintehtaan rautateollisuus on suoraa jatkoa ruukille ja se näkyy siinäkin, että juhlittavana oli jo 325 toiminnan vuotta.  Teijolainen veneteollisuus pelaa sekin metallilla, ja ruukinkylänä Teijokin kasvoi.

Tällaisia tasavuosipäiviä voi pitää merkittävinä, vaikka ei seremonioista ja kakkukahveista välittäisikään.  Yrityksen tai yhteisön pääseminen tiettyyn ikään on aina samalla osoitus siitä, että vuosien aikana on oragnisaatioissa  tehty jotain oikein.   Hyvistä käytännöistä tohditaan toivottavasti kertoa muillekin.

Jaa artikkeli: