Skip to main content

Aijalan rikastamon riskit Kiskonjoelle halutaan selvittää

Suomessa aletaan pistää vesistöjä kuntoon EU-rahalla. Euroopan komission Life Freshabit-hankkeen kautta tulee Suomeen käytettäväksi kaikkiaan 20 miljoonaa euroa ja Varsinais-Suomessa tästä käytetään lähivuosina 1,7 miljonaa euroa.

Eteläisessä Salossa Kiskonjoella käytetään tästä potista noin kaksi kolmasosaa ja loput summasta menee Karvianjoen kunnostustoimiin.
Kiskonjoella alkamassa on vuosien työ. Suurimmat työt ovat edessä Kosken voimalaitoksen luona ja Slussissa, jonne rakennetaan kalatiet. Tavoitteena on edistää lohikalojen, sekä lohen että taimenen nousua.

Kalateiden rakentaminen on ohjelmassa näillä näkymin vasta vuonna 2019. Ensi vuonna aloitetaan sähkökoekalastukset ja simpukkakantojen inventoinnit. 

Suoranaisesti vedenlaatuun vaikuttavia toimenpiteitä nyt alkamassa olevassa hankkeessa ei tehdä, mutta eräästä asiasta halutaan varmuus: Aijalan vanhan rikastehiekka-alueen mahdolliset riskit kartoitetaan. 
–Haemme varmuutta sille, ettei alueelta tule esimerkiksi haitallisia metalleja jokeen, Ely-keskuksen luonnonsuojeluyksikön suunnittelija Rami Laaksonen sanoo. 

 

Jaa artikkeli: