Varsinais-Suomessa on paljastunut kuukauden aikana jo kaksi tapausta, joissa kipulääkelaastarin väärinkäyttö on aiheuttanut kuolemantapauksen. Poliisi epäilee, että laastarissa olevaa fentanyyliä on otettu suonensisäisesti, mikä on jo lähtökohtaisesti hengenvaarallista; aine on esimerkiksi heroiinia voimakkaampaa ja laastarin sisältämä lääkemäärä on iso.
Lääkkeiden väärinkäyttö on ollut tapetilla jo ennen laastaritapausten ilmituloa. Ylen Mot-ohjelma kertoi suomalaisten lääkeriippuvuuden kasvusta; esimerkkitapauksena oli nainen, joka oli jäänyt koukkuun migreeniä varten hankkimiinsa särkylääkkeisiin.
Tapaukset ovat perin karua kertomaa. Kielivätkö ne esimerkiksi siitä, että lääkäri mielletään tänä päivänä lääkkeenjakoautomaatiksi ja ilman reseptiä ei vastaanotolta lähdetä.
Se ainakin on selvää, että yhteinen rekisteri asiakkaista laajoine käyttöoikeuksineen pitäisi olla mahdollista tehdä ja pikaisesti. Parhaillaan järjestelmässä on aukkoja, jotka mahdollistavat sen että reseptejä voidaan hakea varastoonkin, kunhan riippuvainen vain jaksaa kiertää läpi useita terveysasemia. Rekisteriin pitäisikin saada käyttöoikeudet niin julkisen puolen kuin yksityisasemienkin lääkäreille. Unohtamatta apteekkeja; jos apteekista päästään tarkastelemaan lääkärien määräyksiä, on helppo seuloa pois väärennetyillä resepteillä ostoksia yrittävät.
Lääkekauppa on pahimmillaan huumaavien aineiden kauppaa siinä missä kovien huumeiden katukauppakin, se vaan tapahtuu niin virallisia kanavia myöten että sen tyrehdyttämisen pitäisi olla varsin helppoa.
Kaikenkattava rekisteri ei ole kyttäämistä eikä rajoittamista. Asiallisella asialla olevia ja oikeisiin vaivoihin lääkkeitä hakevien elämää se ei muuttaisi. Selvästi väärin perustein tapahtuvaa lääkkeiden ostelua pitääkin hankaloittaa.
Kerran näinkin päin
Kirjastoauto palaa Perniön alueen teille vuosien tauon jälkeen.
Perniön kunnan päätös lopettaa palvelu närästi aikanaan muun muassa Teijolla. Nyt kylä on saamassa pysäkin uudestaan.
Kokeilu toivottavasti osoittaa, että palvelulla olisi käyttäjänsä. Ainakin se antaa myönteisen viestin siitä, että haja-asutusalueilta ei olla ihan tutkimatta viemättä palveluja pois vaan niitä voidaan jopa lisätä – tosin tutkimuksen kautta, tietysti.
Kokeilun pukkasi liikkeelle kaupunginvaltuutettu Jaana Shelbyn (kd) aloite. Tämä voisi toimia hyvänä esimerkkinä muillekin alueen valtuutetuille; oman kylän ja alueen puolesta voi ja pitää esittää ideoita ja aloitteita. Eivät ne aina tule kuitatuksi olankohautuksella.