Turun Aurajoen rantaan avattiin heinäkuun lopussa uusi skandinaavinen ruokaravintola, Smör.
Yksi tuon holvikaarien täyteisen tunnelmallisen kellariravintolan neljästä ravintoloitsijasta on perniöläinen Janne Juvonen.
Miten perniöläinen sitten päätyi Turkuun ravintoloitsijaksi? Läntinen Rantakatu 3:n tiloja tarjottiin Juvoselle ja turkulaisen ravintola Paninin omistajille, viime keväänä. Iso ja avara päätila hurmasi porukan, mutta kun selvisi, että kauppaan kuului myös matalat kellaritilat, he ihmettelivät miten niistä ikinä saa ravintolalle käyttökelpoiset. Kun remontti aloitettiin ja kellarin lattiaa laskettiin alemmas, sinne syntyi kolme tunnelmallista kabinettia ja viinikellari.
Juvonen on työskennellyt ravintola-alalla päätoimisesti jo viisitoista vuotta. Nuorempana ravintola-ala ei ollut ensimmäisenä tulevaisuudensuunnitelmissa mielessä. Hän haki muun muassa opiskelemaan valtiotieteelliseen tiedekuntaan, mutta kun ovet eivät auenneet sinne, kokkikoulu vei mennessään.
Kemiönsaarelta kotoisin oleva Juvonen asuu Perniössä ja kulkee vaimonsa tavoin työmatkat Turkuun. Työmatka ei pääsääntöisesti ole Juvosen mielestä liian pitkä.
– Mutta sanotaan, että aamuyön tunteina viimeinen puoli tuntia on raskas.
Juvosen ruoanlaitto ei rajoitu pelkästään työpaikalle, vaan hän kokkaa pääasiassa ateriat myös kotona.
– Kyllä tämä on minulle työ, harrastus ja elämä. Meillä on usein kotona aika monta ihmistä pöydän ääressä.
Juvonen kannattaa ruoanlaitossa yksinkertaisuutta. Yhteen annokseen ei sotketa montaa raaka-ainetta.
Lue lisää Perniönseudun Lehdestä