Kesä lyhenee liikaa
Kesäkuun alun kylmät ilmat ovat saaneet suomalaiset pelkäämään, tuleeko sitä kesää ollenkaan. Kalenteri ei kuitenkaan katso ilmoja. Myös aurinkoisina kesäkuun alkuviikkoina paikallinen kesätarjonta on lähtenyt nytkähdellen käyntiin. Valtaosa kesätapahtumista ja –tarjonnasta sijoittuu kuuden viikon ajanjaksolle juhannuksesta elokuun alkuun. Perniössä lainamakasiini avaa ovensa vasta juhannuksen jälkeen. Kirakan kesäteatteri aloittaa juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna, ja heinäkuun alussa on vuorossa Matildan Ruukin Avain.
Kun päästään koulujen alkuun, niin ollaankin jo täysin arjessa kiinni.
Monet pitävät kyllä kesälomiaan myös kesäkuun alussa tai elokuun loppupuolella, mutta onko heitä kesätarjonnan järjestäjien ja matkailuyrittäjien kannalta riittävästi? Luultavasti ei ole, vaikka ulkomaiset kesävieraat saapuvatkin Suomeen usein vasta elokuussa, Euroopan tyypillisenä kesälomakuukautena.
On ymmärrettävää, että työpaikat keskittävät lomiaan keskikesään laittamalla ovet kiinni kokonaan. Näin säästetään sijaisten aiheuttamat kulut.
Pystyvätkö matkailuyrittäjät hyötymään lyhyestä kesäsesongista niin, että rahaa jää käytettäväksi myös sesongin ulkopuolelle? Tällä hetkellä tuntuu siltä, että kesä on lyhentynyt entisestään.
Työntekijäreservistä kannattaa pitää kiinni
Wipro ilmoitti tällä viikolla irtisanovansa 16 ja lomauttavansa loput yrityksen työntekijät. Lomautuksissa käytetään erilaisia malleja. Valtaosa väestä on töissä yhden viikon ja lomautettuna taas seuraavan. Noin kymmenen prosenttia henkilöstöstä lomautettiin toistaiseksi.
Käyttämällä lomautuksia ensisijaisena keinona yritys osoittaa, että sillä on kova halu aloittaa työt jälleen täysillä, kun kysyntä elpyy. Jos nyt irtisanottaisiin suuri määrä henkilökunnasta, uusien työntekijöiden löytäminen voisi olla vaikeaa tilanteen parantuessa. Metalliteollisuuden kun on edelleenkin vaikeaa löytää tarpeeksi osaavaa työvoimaa.