Skip to main content

Hävikkiruoan jakaminen alkoi verkkaisesti – mutta niin on käynyt muuallakin

Lounas on kohta koossa. Heikki Haukila sai keittoa ja paistosta mukaansa Taina Hautalalta.

Maanantaina kello 12.29. Perniön yhtenäiskoulun keittiön ovi aukesi ja Heikki Haukila astui sisään useamman rasian kanssa.

Salon kaupunki ja SPR aloittivat maanantaina ylijäämäruoan jakelun Perniössä ja Haukila oli ensimmäinen tähän mahdollisuuteen tarttunut.
–Vastuu omasta ja emännän ruokahuollosta on minulla ja meillä on kello kolmetoista lounasaika, Haukila selvitti.

Näin pariskunta pääsi suunnilleen suoraan koululta kotiin ruokailemaan.
Maanantain broileri-kasviskeitto kuulosti mieluisalta ja toiseen rasiaan meni papu-jauhelihapaistosta.  Sitä oli jäljellä vuoallinen, keittoa muutamalle ruokailijalle.

Paikalla ollut SPR:n sosiaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Miika Norro myönsi, että koulukeittiöissä arvioidaan ruoan määrä varsin tarkoin.

Haukilan jälkeen tuli pitkäksi aikaa hiljaista, mutta Norro ei ollut tästä huolissaan:  hän muisteli, että esimerkiksi Raisiossa ensimmäisillä kerroilla ei hakijoita ollut.

Eräs tehtävistä on pestä ylijäämäruoan jakamisen päältä köyhäinavun ja leipäjonon stigmaa.
–Tämähän ei ole tarkoitettu vähävaraisille vaan ihan kaikille arjen ekotekona, Norro muistutti.

Punaisen ristin perehdytystilaisuus kiinnosti noin kymmentä perniöläistä ja ensimmäisenä päivänä ruoanjakovuorossa olivat Ritva Virta ja Taina Hautala.  Perniössä jaetaan ruokaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin;  ajatus on ollut, että kolme päivää ei rasita vapaaehtoisia liikaa.

Hakijoita odotellessa kolmikko ehti pohtia muun muassa sitä, että rasiallinen kouluruokaa palvelisi vaikkapa ikäihmisiä siinä, missä kaupasta ostettu eineskin, mutta olisi ilmainen ja ehkä vähäsuolaisempi.

 

 

 

Jaa artikkeli: