Skip to main content

Finnarille kaavaillaan yli sadan hehtaarin aurinkovoima-aluetta, metsää kaatuisi lähes 50 hehtaaria

 

Seudulla on vireillä jälleen uusi, mittava aurinkovoimahanke.

Nyt asialla on Helios Nordic Energy AB, joka kaavailee yhteensä noin 115 hehtaarin aurinkovoima-aluetta Särkisalon Finnarintien tuntumaan.    Voimaloita olisi yli kymmenellä erillisellä alueella.

Ely-keskuksen kuulutus asiasta julkistettiin tiistaina.  Sen pääviesti on, että hankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arviointi- eli YVA-menettelyä.

Hankkeen katsotaan vaikuttavan sekä maisemaan että kulttuuriperintöön kuin myös asutukseen.  Voimaloita on suunniteltu pelto- ja viljelysalueille, hakkuualueille sekä myös talousmetsäalueille.  Hankeaineiston mukaan metsää on kaadettava enintään 47 hehtaaria.

Ely-keskus toteaa lausunnossaan, että hankkeella on käytännössä pysyviä vaikutuksia ihmisiin voimaloiden elinkaaren ajan.

Alueellinen vastuumuseo on suhtautunut lausunnossaan hankkeeseen kriittisesti muun muassa todeten, että hankealueelta ja sen välittömästä läheisyydestä löytyi vuoden 2024 inventoinnissa kaksi uutta kiinteää muinaisjäännöstä ja kolme nuorempaa kulttuuriperintökohdetta. Lisäksi seudulta tunnetaan ennestään lukuisia arkeologisia kohteita, kuten kaksi varhaismetallikautista hautaröykkiötä. Vastuumuseo katsoo, että hankkeella tulisi olemaan negatiivinen vaikutus alueen arkeologiseen kulttuuriperintöön. Lisäksi lausunnossa todetaan, että maakunnallisesti arvokkaiden kantatilojen läheisyyteen sijoittuvalla hankkeella olisi merkittävä vaikutus rakennettuun kulttuuriympäristöön.   Alueellisen vastuumuseon mielestä YVA-menettely olisi pitänyt käynnistää.

Helios Nordic Energy AB on ruotsalaisyritys, joka toteutti ensimmäisen aurinkovoima-alueensa Ruotsin Kungsåraan viime vuoden syksynä.

Särkisalon lisäksi sillä on Suomessa vireillä hankkeita muun muassa Pyhtäällä ja Lapinlahdella.

Jaa artikkeli: