Skip to main content

Sudet loikkivat Yliskylässä koulukyydin odottajan kameran ohi

Kuvakaappauksessa videolta näkyy toinen tietä ylittävistä susista.

Siitä on joskus todellista hyötyä, että kännykkä on valmiiksi kädessä.

Perniöläinen 16-vuotias Pinja Lammervo odotti tiistaiaamuna ennen kello kahdeksaa koulukyytiä Yliskyläntiellä aivan kotipihansa tuntumassa, kun hän havaitsi tien toisella puolella liikettä.

Kohta selvisi, mikä liikkuu: kaksi sutta juoksi pellonreunaa pitkin, loikkasi yli tien ja jatkoi matkaansa. Susista jälkimmäinen pysähtyi hetkeksi kuulostelemaan metsää ja meni sitten toisen perään.

Lammervo oli valppaana: hän sai taltioitua eläinten menoa videolle.
–Paljon sitä kuulee, että susia on nähty, mutta tällaista videota en ole nähnyt ennen, sanoo isä Teemu Lammervo.

Susireviirialueen yhteistyöryhmään pitkään kuulunut perniöläinen luontokuvaaja ja Salon luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen Jarmo Markkanen toteaa, että videon eläimissä erikoisinta on se, että ne ovat ilmeisesti sukua: samat geenit teettävät molemmille mustan hännän.

Perniön alueella puhuttiin susista etenkin viime vuoden syksyllä, kun alueella kirjattiin useampi lammasvahinko. Nyt tällaista ei ole ollut ilmassa, mutta Teemu Lammervo kertoo, että havaintoja tehdään kyllä.
–Nehän liikkuvat. Jos nyt tulee tieto, että Tuohitussa on susi, niin ei se sillä paikalla enää viiden minuutin päästä ole.

Hänen tuttavansa oli nähnyt kerralla kuusi sutta ja Lammervon nuorempi tytär teki havainnon kesken metsäretken.
–Niin minä ajattelen, että susi kyllä väistää ihmistä.

Pinja Lammervon videossa kulkee kaksi ilmeisen hyvävointista eläintä.
–Tielle tullessaan ne vielä pysähtyvät. Ihan kuin ne osaisivat ylittää tienkin. Hieno eläin se on, mutta ei sen ihan pihalle pitäisi tulla, Lammervo miettii.

Riistapäällikkö Jörgen Hermansson toteaa, ettävideon perusteella liikkeellä on kaksi aikuista sutta. Terävät värit turkissa, vaaleampi vatsapuoli, tummempi selkä ja terävät kasvopiirteet viittaavat aikuisiin susiin.
–Jos pitäisi arvata niin ensin vähän kookkaampi uros ja sitten vähän pienempi naaras. Todennäköisesti alfapari, tulkitsee Hermansson.

Jaa artikkeli: