Skip to main content

Pimeys tuo katukuvaan heijastimet –ainakin toivottavasti

Perkkarin toimituksesta voi tulla hakemaan itselleen haamu-heijastimen.

Valon määrä vähenee, eikä tien reunaa kävelevää ihmistä ole enää niin helppo huomata. Siksi heijastimen käyttämisen merkitys kasvaa. Tieliikennelain mukaan jalankulkija on yleensä velvollinen käyttämään heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Lainkohdan noudattaminen on Liikenneturvan kyselyn mukaan huonolla tolalla. Heijastimen käyttöä koskeva säännös on suositusluontoinen, joten käyttämättömyydestä ei rangaista.

Nykyisen suosituksen mukaan heijastimia tulisi olla kiinni kaksi tai enemmän.
Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan unohtaminen on yleisin syy heijastimen käyttämättömyyteen. Osalle vastanneista puolestaan tärkeämpää on se, sopiiko heijastin vaatetukseen vai ei.

Ihmisten lisäksi myös lemmikkieläimien näkyvyys on tärkeää. Yhtä lailla koiraa on vaikea nähdä pimeässä, jos sillä ei ole päällään mitään heijastavaa. Myös koiran tilanteessa on huomioitava, että sen heijastimet näkyisivät kaikista suunnista.

Perniöstä Haarlantieltä tavoitetut Kaisa Erjala ja Pirkko Korhonen ovat huolissaan heijastimien puutteesta aiheutuvista vaaratilanteista. Aamuisin koulunkin lähellä heijastimetta kulkevat lapset eivät näy autoille.

–Olen töissä koulussa, ja olen sitä mieltä, että kaikilla siellä pitäisi olla heijastin, Korhonen painottaa.

–Ennen eri yritykset jakoivat aktiivisesti heijastimia, niin jokaisella oli sellainen. Nykyään ei enää jaeta oikeastaan ollenkaan, Erjala jatkaa.

Kaksikko on sitä mieltä, että pimeässä heijastamattomuus on erityisesti nuorten ja aikuisten ongelma. Lasten vaatteisiin on jo usein kiinni ommeltuina heijastinkangasta. Se oli ennen toisin, sillä jo lapsille piti kiinnittää irrallinen heijastin. Siinä oli taas riskinä sen katoaminen leikkien temmellyksessä.
Autolla ajaessa sekä Erjala että Korhonen ovat huomanneet, että pimeys ja sade tekevät näkyvyyden tummiin pukeutuneisiin ihmisiin mahdottomaksi.

–Jos yksi alkaa käyttää, alkaisivat ehkäpä muutkin, he pohtivat.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista muutama prosentti tunnusti, että ei käytä heijastinta koskaan.
Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanja alkoi maanantaina. Se on tarkoitettu kouluikäisten ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille ja huoltajille. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa heijastimen käytöstä ja hiljentää käyttämättä jättämisen tekosyyt, joita aikuiset usein keksivät.

Aikuinen on lapselle roolimalli myös liikenteessä.

Perniönseudun Lehden jakamia heijastimia otettiin ilolla vastaan keskiviikkona. Niitä otettiin myös ylimääräisiä talteen, jotta lapsenlapsillekin riittää.

 

  • 1. lokakuuta vietetään Liikenneturvan lanseeraamaa heijastinpäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että iltojen pimentyessä heijastimen käyttö on välttämätöntä.
  • Perkkari jakaa sata heijastinta. Voit hakea omasi konttorista sen aukioloaikoina, ma-to klo 9-16.
Jaa artikkeli: