Tällä viikolla vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Kantavaksi teemaksi on nostettu hyvän kohtelun merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille.
Viikon aikana on puhuttu palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien merkityksestä. Perniössä tilanne on hyvä, sillä meillä on viihtyisä uusi päiväkoti ja laadukkaat koulut. Pieneksi kyläksi täällä on myös paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Puitteet hyvinvoinnille on rakennettu, mutta riittääkö se?
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus saada osakseen ymmärrystä ja välittämistä, ei siis riitä, että lapseen ei kohdistu henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Näiltäkin osin on hyviä merkkejä ilmassa: oppilashuollon ja nuorisotoimen palvelujen jatkoksi on tulossa muun muassa Aseman lapset ry:n joulukuussa käynnistyvä toiminta. Joskus tarvitaan muiden aikuisten korvia kuin omien vanhempien. Toisinaan lapsi tai nuori huolineen luiskahtaa silti käsistä kuin ankerias.
Lapsi tarkkailee jo pienenä kodin ilmapiiriä ja katsoo mallia, kuinka aikuiset keskustelevat toistensa kanssa. Aikuisten välinen kommunikaatio näyttäytyy lapselle normaalina, kun vertailukohtia ei vielä ole. Päiväkodeissa opetellaan sosiaalisia taitoja. Silloin samaan ryhmään kokoontuu suuri joukko lapsia eri lähtökohdista. Ryhmässä opetellaan aikuisten johdolla, kuinka kaveria kohdellaan. Saarna oikein toimimisesta ei ole vaihtoehto, vaan esimerkin näyttäminen.
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee ympärilleen tukevia ja kuuntelevia aikuisia. Jos lapsi ei ole tottunut hyvään kohteluun, hän ei koe turvalliseksi kertoa murheistaan aikuiselle. Sosiaalinen media on hyvä mittari nykyajan hyvälle kohtelulle. Keskustelu räjähtää joskus pienestä kuin ilmapallo. Jos keskustelupalstoilla aikuiset riitelevät, haukkuvat ja kiusaavat toisiaan, millaisen mallin se antaa lapsille ja nuorille?
Voi ajatella niinkin, että päiväkodissa tai kotona on tärkeintä oppia sosiaalisia taitoja ja panostaa empatiakasvatukseen. Lukemaan ja kirjoittamaan oppii vimeistään koulussa.