Noin 58 kiloa omenaa muuttuu mehuksi noin vartissa ja se aika on pakko kuunnella mehupuristimen hiukan raikuvaa ääntä.
Vielä tarvitaan pyöreästi kolme varttia, jotta mehu on pastöroituna eli noin 85-asteisena pussissa ja jäähdytyksen jälkeen valmiina juotavaksi.
–Mehua tulee sen 60 prosenttia omenoiden painosta, ehkä 70, jos sattuu oikein sopiva erä, summaa Jonas Jokilehto.
Ennen mehustamisen alkua Taija Jokilehto poimii puristimen syöttökaukalosta vielä pois selkeästi huonot yksilöt ja pysähtyy välillä ihailemaan seasta löytyvää nyrkinkokoista Åkeröa.
Jokilehdot perustivat Mäntylinnan Mehustamon Perniön Ylönkylään vuonna 2016 ja tänä syksynä kiirettä on todella pitänyt.
–Ilmeisesti sateet tulivat juuri oikeaan aikaan ja omenat alkoivat kasvaa kokoa, Taija Jokilehto miettii.
Kuuman heinäkuun aikana odotukset sadosta eivät olleet kovin korkealla.
Yrittäjät toteavat, että tämän syksyn omenat ovat suuria ja hyvälaatuisia, edes pihlajanmarjakoin jälkiä ei mehustamolle tuoduissa omenoissa juurikaan näy.
Mehu puristetaan asiakkaan ajatusten mukaan: joku tuo vissisti yhtä lajiketta, joku useampaa.
–Sitä on kysytty meiltäkin, että voiko lajikkeita sekoittaa ja kyllä niitä ehkä jopa kannattaa sekoittaa, Taija Jokilehto miettii.
Koko juttu 23.9.lehdessä!