Peruskouluissa halki maan ovat tänä aamuna syttyneet valot parin kuukauden tauon jälkeen. Etäopetuksesta siirrytään vielä pariksi viikoksi lähiopetukseen; ratkaisu, jota on etenkin vanhempien puolelta myös kritisoitu ja osa lapsista jääkin pois koulusta loppukevään ajaksi.
Koulujen henkilökuntaa tuskin kadehtii kukaan tällä hetkellä: normaalinkin opetuksen käynnistämisessä pikatahdilla riittäisi varmasti pähkäiltävää. Nyt kaiken päällä on vielä sivukaupalla ohjeistusta siitä, miten koronatartuntoja kouluympäristössä pyritään ehkäisemään – samoin epäilemättä koulujen työntekijöiden vilpitöntä huolta omasta terveydestä.
Ohjeita ovat antaneet niin Opetushallitus kuin OAJ:kin työnantajien kanssa. Neuvot ovat tutut: esimerkiksi lähikontakteja vältetään ja käsihygieniasta pidetään huoli ja toimintoja porrastetaan. Jokainen pienten lasten kanssa toiminut tietää, että ohjeistuksesta on vielä matkaa käytäntöön.
Tuleva pariviikkoinen ei ole helppo puitteidenkaan puolesta: Perniönseudun Lehti teki jo viime viikolla soittokierroksen alakouluihin ja selväksi kävi, että kaikissa pienissäkään kouluissa ei ole ylimääräisiä neliöitä. Täyteen tupatuissa isoissa kouluissa järjestelyt eivät liene ainakaan helpompia – eikä varsinaista väljyyttä tule myöskään koulukyydeissä, jotka tämän hetken tiedon mukaan ajetaan normaalisti, mutta hygieniasta ja autojen puhtaudesta pidetään entistä tarkempi huoli.
Osin ohjeistus pelaa varman päälle: opetushenkilökunta varmasti tietää ilman alleviivaamistakin, miten keskinäisesti toimitaan.
Ohjeita pitää voida soveltaa; kenelläkään tuskin on halua tieten tahtoen muuten kuin turvallisesti – mutta ihan kaikkeen eivät raamit riitä. Vastuuta on muuallakin kuin kouluissa; kodin ulkopuolisia kontakteja pitäisi edelleen välttää eikä kouluun mennä sairaana.