Itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueella sekä partiolaisten lupauksenannolla on pitkät perinteet Perniössä.
– En tiedä tarkkaa vuotta, mutta ainakin 40 vuotta tämä on ollut perinne. Alkuaikoina kuljimme hautakynttilöiden kanssa, jotka sammuivat jo alkumetreillä. Nyt meillä on ollut jo vuosia käytössä oikeat tallilyhdyt, kertoo Pyhän Laurin Ritareista ikäkausijohtaja Kati Isotupa-Erjala.
Kynttiläkulkueeseen saavat osallistua muutkin kuin partiolaiset, sillä kulkue matkaa Osuuspankin edestä kohti kirkkoa ja sankarihautausmaata, johon lukuisat kynttilät lasketaan.Tilaisuuden jälkeen kirkossa on sudenpentujen ja seikkailijoiden lupauksenantotilaisuus.
– Ehkä vähän jännittää, kertovat Pyhän Laurin Ritareista seikkailijat Amanda Sundholm ja Paulus Salmelin, jotka antavat lupauksensa perjantaina.
– Ei siinä ole mitään jännitettävää. Kävelet vaan kynttilän kanssa, katsot mitä muut tekevät ja kirkossa lausut muiden seikkailijoiden kanssa lupauksen, neuvovat konkarit Helmi Pietinalho ja Onni Vigg, jotka antoivat lupauksensa jo viime vuonna.
Lupaus ja sankarihautausmaalle laskettavat kynttilät saavat nuoret miettimään itsenäisyyspäivää.
– Puhuimme juuri koulussa siitä miten pieni Suomi on voinut voittaa valtavan ison Venäjän sodassa, kertoo Helmi.
Varsinaisia itsenäisyyspäivän perinteitä nelikolla ei ole, mutta jotain samaa joulukuun kuudes tuo joka vuosi tullessaan.
– Lippu nostetaan aina salkoon itsenäisyyspäivänä, kertoo Onni.
– Joskus voidaan katsoa linnanjuhlia ja jos ollaan mökillä, niin laitetaan lippu salkoon, jatkaa Helmi.
Itsenäisyyspäivän juhlat eteläisessä Salossa eli Perniössä, Kiskossa ja Särkisalossa alkavat jumalanpalveluksilla klo 10. Kirkosta siirrytään seurakuntakoteihin varsinaisiin juhliin.
Koko juttu painetussa lehdessä.