Perniöön suunnitellun uuden alakoulun rakennushanke kasvaa ja viivästyy. Näillä näkymin talo saadaan käyttöön vuonna 2022. Osaltaan viivytystä on tehnyt kysymys siitä, mitä uusiin tiloihin mahdutetaan. Jo alkujaan oli selvää, että rakennukseen tulee koulu 1-6-luokkalaisille, kansalaisopiston tiloja sekä yläkoulun opetustiloja. Taloon keskitetään myös alueen esiopetus.
Varsinainen solmu avattavaksi on ollut kysymys keittiöstä: valmistelun aikana on palloteltu vaihtoehtoja jakelukeittiöstä valmistuskeittiöön. Asiaa voi pitää kunnolla selvitettynä, mutta töihinkin olisi jo päästävä.
Nyt mukana on uutta ajattelua: maanantaina kaupunginhallitukselle tuotiin vaihtoehto, jossa uuden koulun keittiö ruokkisi koulut ja päiväkodit kautta eteläisen Salon, siis Perniössä, Kiskossa ja Särkisalossa. Käytännössä tämä helpottaisi painetta Salon keskuskeittiössä, joka on tulossa peruskorjausikään. Ilman korjaustarvettakin tätä voisi ajatella tietynlaisena alueellisen ajattelun avauksena, missä kolme entistä peruskuntaa muodostavat oman kokonaisuutensa. Samanmoista oli ilmassa viime lehdessä, missä apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä totesi nykyisen Perniön terveysasemarakennuksen palvelevan hyvin eteläistä Saloa.
Tämäntapainen aluekohtainen ajattelu on toki tervetulleempaa kuin ajatus keskittämisestä. Ulkopuolisen silmään se voi näyttää halulta pitää myös maaseutualueet vireinä.
Bongarin pysyttävä puskassa
Tämän viikon lehdessä on juttu lintuharrastajista Kosken asemalla. Pariskunnan toi kylille havainto kuningaskalastajasta. Linnut ovat hieno harrastus siinä missä luonto muutenkin, ja erikoinen laji varmasti palkitsee.
Lehteen jututettu kaksikko tarkkaili lintua fiksusti vanhalta rautatiesillalta käsin ja käytös on syytä muistaa muidenkin: lintuja ei tietenkään saa häiritä eikä kenenkään yksityisalueelle mennä. Harrastuksen takia ei tarvitse lähteä sysimetsään, mutta se onnistuu myös niin, että pysyy poissa pihoilta.