Terävä haukku tervehtii, kun kolme airedalenterrieriä Venla, Ratto ja Frendi loikkaavat autosta.
Kaisa Railo kytkee heti koirille remmit kiinni ja päivälenkki Teijon kansallispuistossa voi alkaa. Lenkin pituudesta voi tinkiä mutta siitä ei, että koirat ovat kunnolla kiinni koko kierroksen ajan.
Koirakurin höltyminen kansallispuistossa puhuttaa ja närästääkin. Asiasta on keskusteltu esimerkiksi Teijon Facebook-sivulla ja myös Perniönseudun Lehden toimitukseen on tullut asiasta yhteydenottoja.
Säännöt ovat selvät: lemmikkieläimet eivät saa kulkea vapaana kansallispuiston alueella, sielläkään, missä sitä ei erikseen ole kyltein kerrottu. Kiinnipitämisestä säätää myös metsästyslaki.
Railo korostaa, että ei halua lietsoa eripuraa, mutta pelisäännöt on paikallaan kerrata sovun säilymiseksi.
–Kaikille meille on näissä metsissä ihan varmasti tilaa.
Railo muistuttaa, että koiraan olisi suhtauduttava aina koirana ja lähtökohtaisesti niin, että siitä voi olla jollekulle haittaa.
–Siihen, että koira ei tee muille mitään, ei saisi koskaan luottaa, Railo puntaroi. Yksi syy pitää remmi kiinni ovat koirapelkoiset ihmiset; pelko ei muuksi muutu, vaikka omistaja vakuuttaisi koiransa olevan miten kiltti.
Koirat eivät saisi myöskään alkaa ajaa kansallispuistossa olevia eläimiä. Huoli on myös linnuista, esimerkiksi maakanalintujen pesiä voivat koirat talloa.
Metsähallituksen rannikon luontopalveluiden aluejohtaja Henrik Jansson kertoo, että kansallispuistoista tulee viestiä irtokoirista Metsähallitukselle tasaisesti eri puolilta aluetta. Hän muistuttaa yhteisten sääntöjen merkityksestä.
–Kansallispuistot ovat ikkuna luontoon ja niissä pitäisi kaikkien voida liikkua ilman, että joutuu pelkäämään esimerkiksi irrallaan olevia koiria. Koirien kiinni pitäminen on muiden kulkijoiden kunnioittamista, Jansson tiivistää. Hän tähdentää, että laki on asiassa yksiselitteinen.
.Jansson kertoo, että asiasta on pidetty tiedotuskampanjoita.
–Keväällä varmasti taas muistutamme tästä asiasta viestintäkanavissamme.
Koko juttu painetussa lehdessä