Teijon telakalla on neljän seuraavan vuoden ajan täystyöllisyys. Western Shipyard Oy on solminut Patrian kanssa sopimuksen neljän Hamina-luokan ohjusveneen peruskorjaamisesta. Kyseessä on kaiken kaikkiaan 170 miljoonan euron urakka.
-Meidän osuutemme on siitä muutaman kymmenen miljoonan euron luokkaa, sanoo telakkayhtiön toimitusjohtaja Pekka Niinistö.
Ensimmäinen aluksista on jo Teijolla ja työt sen parissa alkavat kevättalven aikana. Sopimus tietää Teijolle noin 200 henkilötyövuotta.
Niinistö toteaa, että nykyisellä miehistöllä telakka pääsee töissä alkuun.
-Kevään aikana tulee tehtäväksi myös rektytointeja ja kesällä on sitten täysi paine päällä. Samaan aikaan peruskorjausten kanssa jatkuu korjaustelakkatoiminta.
Työtilaus työllistää myös alihankkijoita, esimerkiksi komposiittirakenteiset kansirakennelmat uusii tamperelaisyritys.
Peruskorjaus tarkoittaa sitä, että alukset riisutaan varsin paljaaksi ja tekniikka uusitaan kauttaaltaan.
-Esimerkiksi ilmanvaihtolaitteet uusitaan ja sähköteknisten töiden määrä on iso. Samalla rakennetaan esimerkiksi uusille asejärjestelmille tarvittavia alustoja, Niinistö toteaa.
Tavoitteena Patrialla on pitää puolustusvalmius korkealla tasolla samalla, kun Rauma-ohjusveneistä ollaan luopumassa ja Laivue 2020-korvetit ovat vasta tulossa. Koko elinjaksopäivityksen arvioitu työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 300 henkilötyövuotta. Patria toimii projektissa kokonaisvastuullisena päätoimittajana, suunnittelijana sekä pääintegraattorina. Patria allekirjoitti samassa yhteydessä mittavaan toimittajaketjun hallintaan liittyen myös keskeisimmät alihankintasopimukset taistelunjohto-, torpedo- ja sensorijärjestelmistä Saab AB:n kanssa.
Telakalla investoidaan myös infraan; lähiaikoina aletaan esimerkiksi 500 neliön pressuhallin rakennustyöt. Tarkoituksena on suorittaa korjaukset niin, että alus on kauttaaltaan katettu.
-Se on näillä säillä ihan selvä, että katon alla työt on tehtävä, Niinistö toteaa.
Hän arvioi, että kotimaisuus ja tuttuus kallistivat vaa´an Teijon suuntaan.
-Vuonna 2010 teimme Rauma-luokan peruskorjauksen ja se oli hyvä referenssi.
Linkki Hamina-luokan aluksen kuvaan (Wikipedia)