Nykytasoinen rahoitus laahaa kansallispuistoissa investointi- ja ylläpitotarpeiden perässä, toteaa puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen luontopalveluista. Kaikkiaan luontopalvelujen hallinnassa olevien rakennuksien korjausvelaksi arvioidaan runsaat viisi miljoonaa euroa ja näyttelyihin kohdistuu yli kolmen miljoonan euron investointipaineet.
Teijon luontokeskuksen osuudeksi on Metsähallituksen tuoreessa korjausvelkaselvityksessä arvioitu 110 000 euroa siitä huolimatta, että itse luontokeskus on puistonjohtajan mukaan varsin tyydyttävässä kunnossa.
–Energiatehokkuutta on parannettava ja suunnitelmia onkin tehty. Ilmalämpöpumput ja eristyksien parantaminen ovat keskeiset asiat.
Kansallispuiston alueella Jansson kantaa huolta Kirjakkalasta, missä peruskorjauksesta alkaa olla aikaa pari vuosikymmentä.
–Perusasioita on tehtävänä, maalauksia, kattojen huoltoa ja niin edespäin. Akuuttia hätää ei vielä ole, mutta voi sanoa, että kello tikittää. Hinta kasvaa, mitä kauemmin joudutaan odottelemaan, Jansson toteaa.
Rakennusten lisäksi korjaustarpeita on muussa infrassa, esimerkiksi pitkospuissa tai tulentekopaikoissa.
–Niillä on ikää ja samaan aikaan meille on tullut lisää kohteita, Jansson muistuttaa.
Kirjakkalassa matkailuyrittäjänä toimivan Risto Elon toiveissa on lisää asiakaspysäköintipaikkoja ja retkellelähtijöille tarkoitettu yleisö-wc.
Vuonna 2016 Teijon kansallispuistossa kävi noin 85 000 vierasta.