Skip to main content

Kauppojen hävikkiruoka menee vatsoihin, ei roskiksiin

Salon seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Risto Syvänen haki tiistaiaamuna Perniön S-marketista hävikkielintarvikkeet diakoniatoimistolle jaettavaksi.Ensi viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa.
Sen tarkoitus on kiinnittää huomiota roskiin päätyvään ruokaan ja keinoihin, joilla ruokajätteen syntymistä voitaisiin estää.
Moni saattaa luulla kauppojen kippaavan ruokaa roskiin harva se päivä.
Hävikistä leijonanosa koostuukotitalouksien poisheittämästä ruoasta. Kaupoissa hävikki on vähentynyt huomattavasti, ja monet kaupat lahjoittavat hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen.

Näin tehdään myös Perniössä. K-Supermarketin kauppias Anette Holappa kertoo, että lähes kaikki hävikkiruoka annetaan eteenpäin.
–Meillä on sopimus esimerkiksi Salon Vapaaseurakunnan ja Tammituvan kanssa. Jos jotain vielä jää, menee se eläimille, Holappa sanoo.
Roskiin ruokaa päätyy todella vähän.
–Ainoastaan silloin, jos ruoka on siinä kunnossa, ettei sitä voi syöttää edes eläimille. Vaikkapa appelsiinikuormassa voi olla homehtunut yksilö, niin se heitetään sitten roskiin, Holappa selittää.

Samaan tapaan toimii myös S-market. Myymäläpäällikkö Kaisa Villa kertoo hävikkiruoan menevän seurakunnalle.
–Hävikkiähän ei kovin paljoa nykyään tule, koska tilaussuunnitelmat ovat niin tarkkoja. Seurakunta hakee kahdesti viikossa sen, mitä on, ja jakaa sen sitten eteenpäin, Villa kertoo.


Salon kaupunki ei toistaiseksi jaa tai myy hävikkiruokaa, jota ei tosin paljoa synnykään.
–Meillä on ollut jo viisitoista vuotta käytössä menetelmä, jonka avulla hävikkiä ei käytännössä tule, ravitsemus- ja puhtaanapitopalveluiden esimies Anu Sorvari-Happonen selittää.
–Tietysti joskus sattuu erehdyksiä, ja ruokaa jää yli. Sitä ei voi tarjota uudelleen, jos se on ollut jo ruokalan buffetissa tarjolla, Sorvari-Happonen muistuttaa. –Ruokalan henkilökunnan aika on kortilla, mikä on syy siihen, ettei mahdollista ylijäänyttä ruokaa voida tarjoilla kouluruokailun jälkeen muille.

Jaa artikkeli: