Eletään joulunalusaikaa, ja ollaan ylenmääräisestä ostelusta mitä mieltä vain, monessa perheessä juuri nyt mietitään myös joululahjojen ostamista.
Kilpailu euroista on kovaa; tarjouksillaan tekevät itseään tykö niin paikalliset toimijat, suuret kauppakeskukset kuin verkkokaupatkin. Etenkin verkkokaupan suosio on kasvanut, ja se huolettaa niin kivijalkamyymälöiden pitäjiä kuin kauppakeskusyrittäjiäkin.
Perustelut verkkokaupasta ostamiselle ovat tutut: valinnat voi tehdä kotikoneella istuen ja hakea paketit kerralla postista. Valikoiman laajuus ja hintaetu riippuvat paljon tuotteesta.
Asiassa on muitakin puolia. Jokainen verkosta ostettu paketti on pois paikallisesta tai edes alueellisesta taloudesta. Miksipä ei yksi joululahjojen hankkimisen lähtökohta voisi olla, että se hankitaan, mikä läheltä saadaan. Konkreettisen tuotteen sijasta lahja voi olla myös palvelu. Pelkästään paikallislehden ilmoituksia lukemalla huomaa, että tarjontaa myös eteläisen Salon alueella on.
Takavuosina Kemiönsaaren yrittäjät kehottivat tekemään ostokset paikallisilta yrittäjiltä iskulauseella ”Pidetään rahat saarella”. Toteamus tiivistää asian aika hyvin. Läheltä ostaminen on osaltaan vastuullisuutta, etenkin jos toisaalta takaraivoon on iskostunut huoli kaupungin ja seudun hyvinvoinnista.
Turvavyö pelastaa
Tiistai oli tieliikenteessä murheellinen päivä: Akaassa kolme ihmistä menehtyi henkilöauton ja rekan yhteentörmäyksessä. Toistaiseksi koossa olevien tietojen mukaan yhdelläkään henkilöautossa olleista ei ollut turvavöitä kiinni, mutta ainakin takapenkillä olijoiden hengen vyöt olisivat viranomaisten mukwaan voineet pelastaa.
Syyttely ja jälkiviisaus ei auta, mutta tapauksesta voidaan oppia se, että perusasiat on pidettävä edelleen mielessä. Turvavyöstä on kampanjoitu vuosikymmeniä ja sen hyödyt kiistattomasti osoitettu. Vyötä käyttävä voi selvitä mustelmilla sellaisesta onnettomuudesta, jossa vyötön menehtyy. Näin on edelleen, vaikka paljon muutakin turvatekniikkaa on viime vuosina autoihin kehitetty.