Salossa vellonut koulukeskustelu sai päätöksensä maanantaina, kun kolme lakkautusuhan alla ollutta koulua saivatkin luvan jatkaa toimintaansa.
Jälkikäteen voi arvioida, että linjaus oli oikea. Kolmesta koulusta arvioitu säästö, 800 000 euroa vuodessa, ei olisi ollut iso lähes 400 miljoonan euron budjetilla operoivaan kaupunkiin.
Talouskeskustelu siis jatkuu. Pohjalle voi olla hyvä muistaa, että esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimelle tehtiin elokuussa kolmen ja puolen miljoonan euron lisätalousarvio. Summasta lähes kaksi miljoonaa meni lastensuojelun ja vammaistyön palvelujen ostoihin.
Tämä osaltaan kertoo siitä, että tunteita kuohuttavaksi keskustelunaiheeksi ja kuntalaistilaisuuksien teemaksi harvemmin nousevat ne menokohdat, joissa rahaa liikkuu suuria summia, ja joihin pitäisi myös jotenkin voida puuttua. Perusturvan puolella jäljellä ovat lähinnä enää lakisääteiset palvelut, joten keskustelua käydään jatkossa siitä, miten näiden palvelujen tarve saadaan pienemmäksi tai miten palvelut saadaan hoidettua toisin.
Asiaa sivuttiin valtuustossa maanantaina, kun jäsenet kinasivat työhyvinvoinnista. Kärjistäen voisi ajatella, että euron satsaus työhyvinvointiin nyt voi tuoda viiden euron säästöt sairaspoissaoloihin tulevaisuudessa.
Kolmannen sektorin mukaan tulo ja palveluseteli voivat omalta osaltaan keventää kuormaa, mitä tulee kuntalaisille tarjottaviin palveluihin.
Kaupunginjohtaja totesi tuoreeltaan, että opetustoimen budjetin loppusumma ei nouse, vaan toimialalta haetaan 800 000 euron säästöt esimerkiksi ryhmäkokoja kasvattamalla. Kyseessä on siis myös arvokeskustelu.
Perusongelma on vanha tuttu: työllisyystilanne on kehno ja verokertymä laihanlainen. Joku voisi jo ajatella, että niin pieniksi ei kuluja millään saada, että kaupunki pyörisi omillaan, ennen kuin lompakkoon tulee täytettä jostain. Työllisyystilanteen parantamiseen on saatu ja saataneen vetoapua valtion suunnasta jatkossakin.