Suomen matkailuorganisaatioiden yhteisjärjestö SUOMA ry heitti viikolla ilmoille kysymyksen, voisiko koulujen kesälomia siirtää parilla viikolla. Elokuu on sesongin mukaan toimiville matkailuyrittäjille vielä tärkeä matkailukuukausi, jolloin tahkotaan voita leivän päälle.
Suomalaiset viettävät kesälomiaan pääasiassa juhannuksesta elokuun loppuun. Elokuussa lomansa viettävät vanhemmat eivät voi lähteä lastensa kanssa pitkään reissuun, elleivät lapset ota lomaa koulusta.
Myös eteläisen Salon matkailuyrittäjät kertovat hektisen kesän loppuvan kuin seinään, kun kalenterista käännetään elokuun lehti. Yrittäjillä saattaa olla jopa kolminkertaisesti enemmän asiakkaita kesällä kuin talvella.
Paitsi yrittäjät ja vanhemmat, myös nuoret jäävät paitsi elokuun mahdollisuuksista. Kesätyöläiset voisivat pidentää työaikaansa elokuun loppuun, mikäli koulut alkaisivat vasta syyskuussa. Sadonkorjuun aika vauhdittuu elokuussa ja auttaville käsille olisi tarvetta maatalousyrityksissä.
Pitäisikö koululaisten kesälomien alkaa vasta juhannukselta? Vai lyhennettäisiinkö syys-, talvi ja joululomia? Lukuvuoden lyhentäminen ei liene vaihtoehto.
Onnistuisiko kesälomien jaksottaminen eri aikoihin eri puolelle Suomea? Pohjoisessa Suomessa kesäsesonki alkaa yöttömän yön turisteilla ja jatkuu pitkälle ruska-aikaan. Suomen matkailuvetovoima on edelleen vahvasti Lapissa. SUOMAn mukaan keskieurooppalaisilla turisteilla lomakausi ajoittuu elokuulle, joten se olisi potentiaalinen kuukausi jatkaa kesätyöskentelemistä.
Kesälomien siirtämisessä on paljon hyviä puolia, mutta asia ei ole täysin ongelmaton. Miten pidempi kesätyökausi vaikuttaisi opiskelijoiden jaksamiseen?
SUOMAn ja Taloustutkimus Oy:n kyselyyn vastanneista puolella ei ollut asiasta mielipidettä.
Ehkä asian kaikkia puolia ei ole vielä käsitelty.