Suomi on maailman paras maa olla äiti, kertoo sattuvasti juuri äitienpäivän alla julkaistu Pelastakaa Lapset-järjestön raportti. Suomi on kärkipäätä kaikissa indeksiin vaikuttavissa seikoissa.
Näitä ovat muun muassa äidin vähäinen riski kuolla raskauden tai synnytyksen seurauksena, pieni lapsikuolleisuus ja toisaalta sellaiset, myöhemmän elämän seikat kuin lasten koulutustaso tai naisten poliittinen asema.
Tämä ei ole yllätys, jos asiaa katsahtaa taaksepäin. Esimerkiksi lasten terveydenhoidon ja vaikka keskostutkimuksen osalta Suomessa on tehty uraauurtavaa työtä. Neuvolajärjestelmän isänä pidetty Arvo Ylppö on lähes ikoninen hahmo.
Tilanne on näin hyvä siitä huolimatta, että aivan harvinainen puheenaihe ei ole esimerkiksi äitien syrjäytyminen tai lasten pahoinvointi, jotka helposti vedetään esiin kun sosiaalitoimen ja terveyspalvelujen säästöistä puhutaan.
Tuore tutkimus antaa vihjeen siitä, että lasten osalta järjestelmä toimii toistaiseksi hyvin, mutta olettaa voi että sen kuihduttamiseen ei ole varaa.
Yllätys ei ole sekään, että pohjoismaat ja Hollanti ovat tilastojen kärkipäässä Suomen kanssa.
Luvut asteikon alapäässä ovat karua luettavaa. Huonoiten vertailussa pärjänneet ovat Afrikan maita, joukossa muun muassa Nigeria, Mali, Somalia ja Kongon demokraattinen tasavalta. Viimemainitussa naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen on yksi kolmestakymmenestä, kun Suomessa sama riski on vain yhdellä yli 12 000 naisesta. Koulutien pituus Kongossa on noin kahdeksan vuotta, Suomessa yli kaksi kertaa pidempi.
Surkeaa tilannetta ei tietenkään ole mahdollista korjata yhdessä yössä eikä edes muutamassa vuodessa; muutamassa vuosikymmenessä jo ehkä saadaan jotain aikaan. Yksi johtopäätös voisi olla se, että tämän alan osaaminen on edelleen se, mitä Suomesta voidaan viedä myös ulkomaille.
Kaikille äideille kansallisuuteen katsomatta sopii toivottaa hyvää äitienpäivää sunnuntaina.