Aamuseitsemältä, kun moni nuori vielä vetää unta palloon, on Yhteiskoulun keittiössä jo täysi tohina päällä.
Viime torstai ei ollut siinä suhteessa poikkeus.
Keittiössä rakennettiin jälleen kerran nälkäisiin suihin lähteväksi yli 500 annosta. Viime torstaina hyörinässä oli yksi olennainen ero tavalliseen päivään nähden: Perniössä ja Särkisalossa vietettiin lähiruokapäivää, raaka-aineista oli hankittu verraten läheltä kaikki mahdollinen. Entä miten lähiruoka sitten kouluruoaksi taipuu?
***
Ennen kuin perunaa nostellaan lautasille kyläkouluissa, ehtii keittiössä tapahtua joka tapauksessa paljon.
Päivän aluksi, heti seitsemältä harjoittelija Jaana Varjonen repi salaattia, vähän matkan päässä Pirkko Hotia pieni kurkkua ja tomaattia salaattiin lisättäväksi. Sen jälkeen vuorossa oli perunoiden pesu. Varsinainen lämmin ruoka oli kalapihviä ja pinaattikastiketta.
– Lohi siinä ei ole ihan paikallista. Valkoisen kalan, haukea tai kuhaa on luvattu olevan Särkisalon ja Ahvenanmaan väliltä, tiesi sairaslomalla ollutta pääemäntä Helena Knaapista tuurannut Annukka Hannila.
Välipalaksi veisteltiin sämpylän väliin palvikinkkua ja omenaa. Päiväkodeissa aamuun oli mahtunut lisäksi spelttipuuroa hillosilmän kera.
Kertomus koko aamun tohinasta painetussa lehdessä