Skip to main content

Yrittäjän päivää voi viettää aina

Tänään torstaina vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää.

Teemapäivän takana on Yrittäjän Päivä -säätiö. Sen toiminnan tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen.
Nämä kaksi asiaa vanhenevat tuskin koskaan.

Yrittäjyys on tuskin koskaan ollut helppoa; siinä voi olla vapautensa, joidenkin ehkä turhaan kadehtima. Toisaalta sen myötä tulee omanlaisensa vastuu: arkisimmillaan se tarkoittaa sitä, että töistä ja työajoista ei voi olla kovin kronkeli. Joskus oma yritys on siinä määrin intohimo, että se on samalla elämäntapa eikä iltatunneille venyvä päivä töissä haittaa. Oman jaksamisensa rajat on silti hyvä tietää.

Paljon yrittäjyyteen vaikuttaa sekin, mitä toisaalla päätetään: esimerkiksi vastikään toteutettu yleisen arvonlisäveron nosto pistää monessa yrityksessä raapimaan päätä. Yritysten elinvoimaisuus ja yrittäjien jaksaminen on paljolti kiinni poliittisista päätöksistä.

Arkeen tuotuna paikallinen yrityskenttä on jotain ihan muuta kuin esimerkiksi 40 vuotta sitten. Perniön kirkonkylässä ei ollut tyhjää näyteikkunaa; kylältä ostettiin se, mikä nyt haetaan Salosta automarketista tai peräti tilataan verkosta. Pakettiautomaattien kautta liikkuu paljon arkista käyttötavaraakin. Verkkokaupan tulo on toisaalta tuonut paikallisille yrityksille myös uuden myyntikanavan, joten sitä ei voi vain moittia.

Olennaista on se, että paikallinen yrittäjyys ei ole hävinnyt sitten mihinkään. Esimerkiksi lauantaina vietettävä lähiruokapäivä kertoo siitä, mitä yrittäjyys seudulla nykyään on – ja tämänkin lehden jutuissa ovat äänessä myös yrittäjät.

Yrittäjän päivää voi viettää vaikka jokaisena vuoden päivänä: helpoimmin se käy niin, että ostetaan paikallisilta ne tuotteet ja palvelut, jotka suinkin voidaan.

Jaa artikkeli: