Skip to main content

Lapset, nuoret ja Melassuo

Keneltäkään ei ole voinut jäädä huomaamatta suuri valtakunnallinen huoli lastemme ja nuortemme psyykkisestä hyvinvoinnista. Huolta on myös ollut siitä, etteivät lapset ja nuoret saa psykiatrista ja psykoterapeutista apua ajoissa. Psykoterapeuteistä on huutava pula eikä uusia kouluteta hetkessä.

Syitä on monta, mutta yksi syy on että monelta lapselta ja nuorelta puuttuu usko tulevaisuuteen. Me aikuiset olemme aiheuttaneet melkoisen sekasotkun, on sotia jotka tulevat vain lähemmälle maamme rajoja.
Lisäksi on ilmastokriisi, tulvat ja tuhoisat palot. Me aikuisina olemme syyllisiä siihen että lapsilta ja nuorilta puuttuu usko tulevaisuuteen.

Ainoa apu lapsille ja nuorille ei ole psykoterapia, vaan tärkeä on myös että oma vanhempi tai muu turvallinen aikuinen antaa aikaansa. Pelkkä yhdessäolo riittää. Vanhanajan lautapelien ääressä voi olla yhteiset naurut. Pienemmät lapset rakastavat retkiä. Mehut ja voileivät mukaan, ulos Melassuolle kuuntelemaan lintuja, tutkimaan eläinten jälkiä, poimimaan marjoja ja sieniä ja nauttimaan ympäristöstä. Nauttikaa siitä niin kauan kun se on olemassa.

Suunniteltu aurinkovoimala ei ole mitään pientä ja kevyttä, joka voidaan purkaa vuokrasopimuksen päätyttyä. Vuokratulle alueelle vuokraaja saa suurentaa rakennuksia, rakentaa tiet leveämmiksi ja rakentaa ilmakaapeleita. Alueesta tulee kehittymään kunnon tehdasalue. Sitäkö me haluamme Melassuolle. Vuokra-ajan loputtua aluetta ei mikään ennallistamissuunnitelma pysty pelastamaan

Tällä hetkellä Melassuo on iso hiilinielu. Melassuon aurinkovoimalan rakentaminen tulee muuttamaan tätä aluetta niin että se todennäköisesti on hiilidioksidipäästö. ELY-keskus on lausunnossaan huomauttanut että hyvä jos menee tasan. ELY-keskus ei suosittele projektia monesta syystä. Tämä ei ole missään tapauksessa ekoteko niin kuin seurakuntamme edustajat väittävät.

Lasten ja nuorten kannalta: Jos annamme Pohjan voimalle luvan poistaa Melassuo kartalta olemme taas tuhonneet palan maapalloa, siitä maapallosta jossa meidän lapsemme ja lapsenlapsemme toivovat voivansa elää tulevaisuudessakin.

Tutkikaa itse näitä otteita ”vuokrakirjasta” joka on julkinen paitsi tietyt otteet.
”5.1 Edellyttäen, että Sopimuksen voimassaoloaikaa ei pidennetä kohdan 5.2 mukaisesti ja/tai Sopimusta ei päätetä ennenaikaisesti tämän kohdan 5 mukaisesti, vuokra-aika on 37 vuotta tämän Sopimuksen allekirjoituspäivästä (”Määräaika”). … 7.2 Vuokralaisen tämän Sopimuksen mukaiseen oikeuteen käyttää Vuokrakohdetta sisältyy muun muassa, ei kuitenkaan niihin rajoittuen (kussakin tapauksessa oman harkintansa mukaan ja valitsemissaan sijainneissa): … (d) kaikkien Vuokranantajan omistamien olemassa olevien teiden käyttäminen, leventäminen, tasoittaminen, parantaminen, korjaaminen ja muutoin muuttaminen, mikä oikeus koskee Vuokrakohteella sijaitsevien teiden lisäksi myös sen ulkopuolisia, mutta kuitenkin Hankealueen sisällä sijaitsevia teitä; … 7.4 Käyttäessään tämän kohdan 7 mukaisia oikeuksiaan Vuokralainen varaa Vuokranantajalle mahdollisuuden lausua mielipiteensä Vuokralaisen suunnitelmiin. Vuokralainen on kuitenkin oikeutettu yksipuolisesti päättämään, kuinka ja missä laajuudessa se toteuttaa tämän kohdan 7 mukaiset toimet, ja Vuokranantaja tiedostaa ja hyväksyy, että Vuokralaisen maksama tämän Sopimuksen mukainen Vuokra on riittävä korvaus vahingosta, joka aiheutuu Vuokralaisen toimista tai toiminnasta Vuokrakohteella. ”

Koko maapalloa ja Suomea ajatellen Melassuo on pieni alue mutta perniöläisille tämä voisi olla keidas, jossa retkeillä ja nauttia luonnon hiljaisuudesta. Teijon kansallispuisto on hieno paikka mutta sinne pitää mennä bussilla tai omalla autolla. Melassuolle moni pääsee omin jaloin.
Luonnon monipuolisuuden takia, ilmaston takia ja ennen kaikkea meidän lasten ja nuorten tulevaisuuden takia pelastakaamme edes Melssuota. Jos haluatte tehdä jotain asian puolesta, allekirjoittakaa Ilmastoviisas Salon kotisivulla olevaa adressia.

Oi Melassuo, oi Melassuo, kuink´arvokas oot meille. Sä annat rauhaa kesällä, niin myöskin kun on talvisää. Oi Melassuo, oi Melassuo, annat ilon meille.

Oi Melassuo, oi Melassuo, kuink´arvokas oot meille. On sulla hienot maisemat, joista kaikki nauttivat. Oi Melassuo, oi Melassuo, loistohetket annat.

Oi Melassuo, oi Melassuo, kuink´arvokas oot meille. Sä olet koti eläimill´, niin hirveille kuin perhosill´. Oi Melassuo, oi Melassuo, sä aarre olet meille.

Karin-Astrid Söderlund
Äiti, Isoäiti,
eläkkeellä oleva lastenpsykiatri ja psykoterapeutti

Jaa artikkeli: