Teijon luontokoulun toiminta saa merkittävän avustuksen valtiolta.
Ympäristöministeriö on myöntänyt harkinnanvaraista valtionavustusta kaikkiaan 14 hankkeelle yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. Yksi avustuksen saajista on Teijon alueen kyläyhdistys ja 32 800 euron avustussumma on merkitty luontokoulun vakiinnuttamiseen tähtäävälle hankkeelle.
Kyläyhdistys käynnisti ja pitlotoi luontokoulutoiminnan ja tänä keväänä luontokoulu otti vastaan myös ensimmäiset vierailevat oppilasryhmät.
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta kertoo, että avustus käytetään neljään pääasiaan. Oman viipaleensa vie ensinnäkin ympäristökasvattajan palkka.
–Toimimme luonto-ja ympäristökoulujen verkoston sertifikaattisäädösten mukaan ja meillä on oltava pätevä ympäristökasvattaja, Ranta muistuttaa.
Aiemmin kyläyhdistys on käyttänyt palkkakuluihin omia varojaan. Osa nyt myönnetystä avustuksesta käytetään myös vierailevien asiantuntijoiden palkkioihin. Ranta kertoo, että ajatuksena on kutsua vieraita mukaan kehittämään luontokoulun konsepteja.
Oma osuutensa avustuksesta käytetään Paikku-liikenteen kuluihin.
Lisäksi osa rahasta aiotaan käyttää sähköisten palvelujen kehittämiseen.
–Talkoilla tehtävään työhön tätä avustusta luonnollisestikaan ei käytetä, Ranta tähdentää.
Kyläyhdistyksen hankkeen on siis määrä vakiinnuttaa luontokoulun toiminta ja hankeaikaa aiotaan pidentää vuoteen 2024 asti. Entä sen jälkeen, kuka ottaa toiminnasta kopin? Ranta toteaa, että jos kopin ottajaa ei muuten löydy, on alettava kaavailla erilaisia yhteistyövaihtoehtoja. Toiminnasta halutaan pysyvää ja kyläyhdistys aikoo edelleen tehdä työtä koulun hyväksi muutenkin, esimerkiksi tukemalla Vihreä lippu-toimintaa.
Marja-Sisko Ranta sanoo, että tieto avustuksesta oli ilahduttava, mutta ei varsinainen yllätys; yhdistyksen piirissä oli katsottu jo ennakolta, että avustuskriteerit täyttyvät kyllä. Myönnetty avustussumma jäi haetusta hieman.
Ministeriön tiedotteessa todetaan, että hakemuksissa painottuivat vahvasti luonnon monimuotoisuus ja luontosuhde. Poikkeuksellisen paljon tuli myös luontokoulutoimintaan liittyvä hakemuksia. Jonkin verran avustuksia haettiin myös kiertotalouteen, luonnonvarojen kulutukseen, vesistöihin, kulttuuriympäristöön ja ilmastoon liittyviin hankkeisiin sekä laaja-alaisiin, kestävää kehitystä monipuolisesti edistäviin hankkeisiin. Yhteensä hakemuksia jätettiin 56.
Lisätty 20.6. puheenjohtajan kommentteja.