Skip to main content

Waltti avustaa kohti työtä tai koulua

Tekstiilipajassa tehdään monenlaista, kuten nämä kaksi rahia. Marika Rannan (oik) kätten jälkiä tutkivat Saija Lempiäinen ja Otso Lapila ja taka-alalta työnsuunnittelija Sari Soininen.Ehostettavana olevat äänestyskopit tuossa, kunnostuksessa olevia puistonpenkkejä tuossa.
Kaupungin käyttöön päätyvät kopit ja penkit odottelevat noutajaansa työttömien palvelukeskus Waltin tiloissa Salossa.

Penkit ja kopit kunnostava puutyöpaja on yksi viipale Waltin katon alle kootuista palveluista.
Eteläistä Saloa Waltti koskettaa sikäli, että ovet ovat avoimet yhtä lailla Perniön, Särkisalon ja Kiskon työttömille.  Lisäksi Waltissa työskentelee koko joukko eteläisestä Salosta tulevia työntekijöitä.  

Asiakkaasta itsestään riippuu, mitkä palvelut häntä koskettavat.  Asiakasprofiilia on tehty, mutta keskimääräisen tulijan  käsite on väljähkö.
–Asiakasprofiilin mukaan on paljon asiakkaita, joilla on jäänyt koulutus kesken, joko ihan peruskoulu tai sitten ammatilliset opinnot.  Työkokemusta voi olla vähän tai ei ollenkaan, sanoo yksilövalmentaja Otso Lapila.

Toisaalta ovelle voi tulla pitkään jossain ammatissa toimineita ihmisiä tai sitten nuoria aikuisia.
–Joskus kyse on ihan elämänhallinnan perusteista. Jollekin on saavutus jo, että pääsee tänne sovittuna aikana.  Jollain voi olla esimerkiksi paha sosiaalisten tilanteiden pelko, Lapila toteaa.
–Tavoite on, että aloitetaan se prosessi jonka tavoitteena on työ-tai koulutuspaikan saaminen. Voidaan auttaa pienissä asioissa kuten työhakemuksen tekemisessä.

Walttiin on koottu monia toimijoita; työtoimintaa järjestetään omissa pajoissa, joita ovat tekstiili- ja taidepaja sekä tekninen paja Halli.  Catering-paja tekee lounaat koko talolle sekä tilaustöitä. Komppi-pajassa keskitytään arjen hallintaan ja sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin.  Lisäksi talossa toimii Varsinais-Suomen työvoiman palvelukeskuksen Salon toimipiste.  Samoin asiakkaille on tarjolla sosiaalitoimiston palveluja, Kelan palveluja ja terveydenhuoltopalveluja.
Kaiken päälle tulee kolme hanketta.

Pajan arki tuo monelle kaivatun pohjan viikon ohjelmaan.
–Jo neljä päivää viikossa pajalla palauttaa elämiseen rytmin, ja se on tärkeää, työvalmentaja Saija Lempiäinen sanoo.

Waltti tekee yhteistyötä paitsi yritysten, myös koulujen kuten ammattioppilaitoksen kanssa.  Pajoilla on suoritettu esimerkiksi osia näyttötutkinnoista.  
Lempiäinen kertoo, että pajoilla mieleisiksi ovat osoittautuneet ne työt, jotka tehdään ulkopuolisille asiakkaille.
Esimerkiksi tekstiilipajalla on tehty teatteripuvustuksia.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: