Skip to main content

Vuoden kuluttua Särkisalossa on pysyvä merimetsokanta

Merikotkien pelastajalle kaikki kunnioitus siitä, mutta on todettava , että jos varis pystyy maalintuna paskomaan lentäessään meren yllä, niin sen tekee myös merimetso tarvittaessa. Se ei panttaa päästäkseen levähdyspaikkaansa. Eekholmarna saarien uloin on jo vallattu. Männyistä keskimmäisessä on useampi pesäntekele oksilla valmiina. Lisäksi Merimetso ei nauti pelkästään särkikaloja, vaan sille kelpaa ruoaksi kaikki kalat, jotka se onnistuu hankkimaan. Ne lepoluotojen ja pesimäpuiden ulosteet ovat aivan varmasti silmiä hivelevä näky, etenkin kun pääsee niitä esim ruotsinlaivoilta katsomaan. Ovathan ne hyvin valkoiset sinistä merta vastaan.
Maanantaina olin Ulkoluodon sillan länsipuolella ahvenia narraamassa Högholmenin ja Österholmenin välisessä salmessa, kun Niksaaren eteläpuoliselle karikolle tuli Eekholmanselältä 11 merimetson parvi lepäilemään ja vajaan tunnin sisällä saapui Kemiöstä parvi, jossa laskin olevan 43 merimetsoa. Jatkoivat matkaansa Ulkoluodon yli itäänpäin. Mikkola-Roosilta kysyisin, mistä nämä parvet sitten tulevat jos eivät kerran pesi?
Enemmän uskon saaristomeren kalastajien puheita merimetson leviämisestä ja olen aivan varma, että Särkisalossa on vuoden kuluttua pysyvä merimetsokanta.
Vielä ei ole myöhäistä torjua tätä vähemmän toivottua vierasta rannoillemmme ja luodoillemme.
Tässäkin asiassa saa käyttää tervettä järkeä.
 Martti Uronen
Förby

Jaa artikkeli: