Skip to main content

Vuoden 1962 presidentinvaaleissa haettiin työväen vihollisia

Rauha! Naapuriystävyys! Kansanvalta!
Iskusanat olivat komeita, kun tasavallan presidenttiä valittiin puoli vuosisataa sitten.
Perniönseudun Lehden 11.tammikuuta 1962 ilmestyneessä numerossa kampanjointi on kovimmillaan.
Itäsuhteiden asialla oli kansandemokraattien vaaliliitto ja sen ehdokas Paavo Aitio.

Vielä tuolloin presidentti valittiin valitsijamiesvaalilla; äänestyslippuun ei raapustettu ehdokkaan nimeä vaan valitsijamiehen tai –naisen.

Osalla valitsijamiesehdokkaista oli omaakin poliittista painoarvoa, vuonna 1962 mainostettiin Katri Kaarlosta iskulauseella ”Oman pitäjän ehdokas presidenttiä valitsemaan”. Kaarlonen oli paitsi presidentti Kyösti Kallion tytär, sittemmin myös kansanedustaja.
Useimmat valitsijamiesehdokkaat vuonna 1962 olivat kuitenkin tavan kansalaisia.

Tänä vuonna yksi povailun aihe on ollut, onko perinteinen vasemmisto-oikeisto-jako toisella kierroksella historiaa.
Puoluerajoja yritettiin ylitellä joka tapauksessa jo puoli vuosisataa sitten.
”Presidentinvaali on henkilövaali. Siksi Urho Kekkosen vaaliliitossa on valitsijamiesehdokkaita yli puoluerajojen. Voit äänestää Urho Kekkosen vaaliliittoa tarvitsematta vaihtaa puoluettasi. Älä jätä mitään sattuman varaan!”
Näin lupailtiin Kekkosen elegantissa lehtimainoksessa.  Sittemmin tiedetään, että Kekkonen valittiin tehtävään 199 äänellä.

Maakunnan merkkimiehiä on mukana nimilistoilla. Työväen ja pienviljelijäin sosialidemokraattisen liiton vaaliliitto mainosti Perniönseudun Lehdessä sekin.  Listoilla on mukana muun muassa Urho Kulovaara, joka oli kansanedustaja ja jolla on Turussa nimikkokatu.

Kuluvan kevättalven vaaleissa on nähty vastakkainasetteluakin. Osa porukasta pitäisi ovet auki Eurooppaan ja toiset eivät. Markankin paluusta on yritetty viritellä aihetta.

Tässä ei tietysti ole mitään uutta.
”Eri puolueissa keinoja kaihtamatta valtaan nousseet oikeistoainekset taistelevat häikäilemättä kaikkia edistyksellisiä pyrkimyksiä vastaan tarkoituksenaan 30-luvun seikkailupolitiikan ja ´sopivan työttömyyden´ palauttaminen nyky-yhteiskuntaan”, hehkutettiin vasemmistoehdokas Emil Skogin mainoksessa.  
”Tällä hetkellä, niin kuin tähänkin asti, suurin työväestön vaara on oikealla”, muistuttaa mainos.   
Nyt siellä on työväen ehdokas – ainakin mainosten mukaan.

Myös vuosi 1962 jatkui eduskuntavaaleilla.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: