Skip to main content

Voiko markkinaperinteisiin enää luottaa?

Perinteiset Laurin markkinat kerää pitäjäväkeä yhteen perinteisillä markkinakojuilla perinteeksi muodostuneella ohjelmalla ja perinteisellä markkinapubilla tulevan viikonlopun aikana.

Milloin perinteisyys rikkoo legendaarisuuden rajan ja milloin se taas lasketaan paikallaan junnaavaksi?

Katsotaan, mitä Laurin markkinat tarjosi 15 vuotta sitten – vuonna 1998. Tuolloin viikon 32 Perniönseudun Lehti kuvaa markkina-aluetta avaraksi. Kirpputorityylisiä pöytiä kaivattiin. Paikallisuus oli näkyvästi läsnä markkinatorilla. Markkinaporukasta bongattiin esimerkiksi perniöläislähtöinen hunajayrittäjä.

Perinteisyys korostui markkinoilla tuolloinkin. Lapsille oli luvassa ”markkinoiden aito asia, oikea possujuna”. Kuinka mainio keksintö! 15 vuotta myöhemmin lapsille ei ole mainittu mitään ohjelmaa.

Kesän 1998 erikoisuutena oli tervanpolttoesitys Laurin markkinoilla. Esitys oli informatiivinen ja loi kylälle tunnelmaa tuoksullaan.

Pubi on ollut yhdistävä tekijä jo 15 vuotta sitten. Tuolloin se kulki Perkules-pubina, nyt Markkinapubina. Tämän vuonna juottolan viihtyvyydestä vastaa Wire ja tanssiryhmä Lamourettes. Perjantai-iltana pub lienee täynnä, vaikka markkina-alue olisi päivällä edelleen avara.

Nimekkäät esiintyjät houkuttavat väkeä kauempaakin. Saataisiinko markkinoille jotain mielekästä myös oman kunnan voimin?

Perniöläisnuoret ovat tämän kesän aikana osoittautuneet esimerkillisiksi. He ovat ystävällisiä ja jopa reippaita. Samaa ei voi kaikista nuorista kehua. Voisiko yritteliäässä nuoressa polvessa olla heitä, jotka voisivat kehittää Laurin markkinoilla jotain uutta?

Perinteisyys ja vanhojen tuttujen tapaaminen eivät riitä kesätapahtuman vetonaulaksi. Onko markkinoita pakko järjestää, mikäli kenelläkään ei ole mieltä keksiä mitään uutta? Uusia kesävieraita ei tikkakilpailulla ja saappaanheitolla houkutella.

hannele.yliviitala@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: