Suomi on kehittänyt innovaatiojärjestelmän hyödyntääkseen uudet ideat mahdollisimman tehokkaasti. Siitä huolimatta monet käänteentekevät innovaatiot jäävät edelleen alkusoluvaiheeseen viranomaisten toiminnan vuoksi.
Kuntaliitosten kourissa on kunnissa aivan aidosti etsitty ja löydetty uusia ratkaisuja palveluiden järjestämiseksi. Erään pienen ja kaukana keskuksista olevan lukion jatko turvattiin osittaisella etäopiskelulla ja kaikki voittivat: koulumatkat eivät käyneet liian pitkiksi ja kustannukset pysyivät kurissa kun käytettiin internetin suomia mahdollisuuksia. Hanketta tultiin ihastelemaan läheltä ja kaukaa. Opetusministeriö ja -hallitus olivat alkuvaiheessa mukana hankkeessa, mutta muutaman toimintavuoden päästä rapsahtivat kunnalle 700 000 euron sakot, kun oli jokin lupa jäänyt hakematta. Voisi kysyä, eikö virkamies voinut ensi huomauttaa luvan hakemisesta ennen kuin hanketta lähdettiin sakottamaan.
Turun telakkateollisuus on kiikkerällä pinnalla ja uusia tilauksia ja uusia avauksia eli innovaatioita kaivataan siihenkin. Jokin aika sitten alueen innovaattorit keksivät ja patentoivat edullisen ja toimivan menetelmän öljyn keräämiseksi merestä. Keksinnön periaatteen mukaisella proomulla kerätyn öljykuution kustannukseksi tulee runsaat 2 euroa. Nykyisin käytössä olevalla menetelmällä kustannus öljykuutiota kohti on miltei 19 euroa. Vaikuttavista eduistaan huolimatta ei menetelmää saada kaupaksi Suomessa, sillä pelastuslaitos ja muut aluksesta kiinnostuneet pyytävät hankinnoissaan lausuntoa Suomen ympäristökeskukselta. SYKE on määrätietoisesti tyrmännyt menetelmän, mikä ei olekaan ihme, sillä se itse omistaa nykyisin käytössä olevan menetelmän patentin. Eli lausuntoja antava viranomainen on itse alan kilpailija öljyntorjuntatekniikan patenteillaan.
Aprillipäivänä on ympäristöinnovaationpaneeli julkistanut lausuntonsa, jonka mukaan Suomessa tarvitaan ekoinnovaatiostrategiaa. Ehdotankin strategian alkukappaleeksi sen, että kielletään viranomaisten kilpailu alalla omilla patenteillaan ja korostetaan kaikkien viranomaisten velvollisuutta edistää ja auttaa innovaatioiden hyödyntämistä.
EU on kiitellyt innovaatiojärjestelmäämme, mutta ehkä se kertoo enemmän EU:sta kuin järjestelmämme toimivuudesta.
kaupunginvaltuutettu (KD)
yrittäjä
Salo
Kuntohiihtäjä kiittää!
Minulla on tänä talvena ollut useammankin kerran mahdollisuus käydä hiihtämässä Perniön ja Salon hyvin hoidetuilla laduilla. Vielä aprillipäivänä Perniön Melassuolla ja Salon Tupurissa oli yhteensä yli kaksikymmentä kilometriä hyvin hoidettua latuverkkoa.
On hienoa, että talousvaikeuksien kanssa kamppailevassa kaupungissa ymmärretään monipuolisen suomalaisen perinneliikunnan merkitys. On erityinen syy antaa kiitokset latujen hoitajille hyvästä ja arvokkaasta työstä. Toivottavasti saadaan lumisia talvia myös jatkossa!
Turku