Skip to main content

Ville Niinistö: Urani paras päivä

Ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr) perjantai oli liikuttavakin päivä. Ministeri kertoi perjantaiaamuna, että lakiesitykset kansallispuiston perustamiseksi tehdään kahdesta alueesta, Teijosta ja Etelä-Konnevedestä.

Näistä Teijoa ei tarvitse ministerille erikseen kuvailla: Niinistöjen suvun juuret ovat Salossa ja Teijo on ministerille tuttua seutua jo vuosien takaa.

–   Mutta en olisi kymmenvuotiaana Teijolla samoillessani uskonut, että 30 vuotta myöhemmin esitän alueelle kansallispuistoa. Urani paras päivä, hehkutti Niinistö Perniönseudun Lehdelle.

Teijon piti mukana kisassa alueen monipuolisuus ja sen sijainti. Niinistö pitää aluetta luontevana vastinparina Saaristomeren kansallispuistolle.

Kansallispuistojen verkosto alkaa olla Niinistön mielestä sikäli valmis, että puistot käsittävät erityyppisiä ympäristöjä varsin kattavasti.  Puutelistallekin jäi vielä jotain, harmittelee ministeri: Käsivarren suurtunturien alueen kansallispuistohanke kaatui paikallisiin erimielisyyksiin.

–        Paikallinen yksimielisyys oli yksi jatkoon vietävien hankkeiden kriteereistä, Niinistö muistuttaa.

Tarkoituksena on, että laki olisi hyväksytty ehkä jo tämän vuoden aikana.   Niinistö kertoo, että alkuinvestointeihin on kaavailtu myönnettäväksi 300 000 euron summaa. Sillä saadaan kohennettua esimerkiksi palvelurakenteita entisestään.

Kalastuksen ja metsästyksen osalta ministeri lupaa joustavuutta. Matildanjärven hän katsoo kuuluvan kansallispuistoon. Järvi on retkeilyalueen suosituin virkistyskalastuskohde, johon tehtyjen kirjolohen istutusten ei kuitenkaan ole katsottu sopivan kansallispuistoon. Ville Niinistö toteaa, että istutuksien jatkamiseen haetaan nyt eri vaihtoehtoja. Lohikaan ei hänen mielestään ole jatkossa pois suljettu vaihtoehto istukaskalana. Niinistö näkee istutukset myös paikallisena perinteenä.

 

Jaa artikkeli: