Skip to main content

Viinihyllyllä kannattaa vähän haastaa itseään

Rauhallisesti, rauhallisesti. Ohje pätee niin viinin kaatoon dekantteriin kuin etenkin vanhojen viinipullojen käsittelyyn yleensäkin. Eerik Boren näyttää esimerkkiä. Juha Eksymä-Boren toi pöytään esille lasit joka juomalle.

Joskus kannetaan huolta siitä, pääsevätkö ihmiset kyykkyyn.
Äkkipäin ajatellen viininystävä voisi olla hyvillään, jos eivät pääse.
Kyykkyviineiksi kutsutaan halvimpia viinejä, niitä jotka ovat Alkossa alimmalla hyllyllä eivätkä ehkä ollenkaan yhtä mielenkiintoisia kuin esimerkiksi rinnan korkeudelle asemoidut tuotteet.

Toisaalta utelias ja avoin voi yllättyä iloisesti jopa siitä, mitä löytyy alaviistosta.
–Ilman muuta kannattaa vähän haastaakin itseään viiniasioissa, tuumaa Eerik Boren.

Pöydän toisella puolella Juha Eksymä-Boren sanoo samaa: hetken miettiminen palkitsee myöhemmin.
–Ettei osteta sitä samaa kuin aina ennenkin.
–Niin se meilläkin menee, että valitaan viini sen mukaan, mitä ruokaa on suunniteltu.

Joulu lähestyy ja monella lienee jo selvää, mitä ruokia joulupöydästä löytyy. Juomapuolen suhteen ehtii vielä taktikoida.
Perniössä asuvat Juha Eksymä-Boren ja Eerik Boren ovat viininystäviä ja alan harrastajia. He toteavat, että pieni vaivannäkö myymälässä kannattaa.

Makuasioista on joka tapauksessa kyse. Eerik Boren tuhahtaa chiantille ja pitää italialaisia viinejä muutenkin makuunsa aivan liian hapokkaina, liiaksi tietyille ruoille sopivina.
–Tai ehkä olet vaan maistanut vain huonoja chianteja, velmuilee Juha Eksymä-Boren.
Toisaalta Borenilta saa synninpäästön esimerkiksi merlot-rypäleestä valmistetut viinit.
–Niitä monesti moititaan, mutta sieltä löytyy tosi moneen taipuvia viinejä.

Ehkä voisi sanoa, että harrastuksen juuret tässä tapauksessa johtavat ilmeiseen paikkaan. Eerik Borenin äiti työskenteli pitkään Alkossa ja mies itse muistaa viehättyneensä nuorena jo siitä, miltä viinirypäleet näyttävät.
Haave tarhuriksi lähdöstä Ranskaan ei toteutunut, mutta nykyisellä kotipihalla viiniä kasvaa köynnöskaupalla.

Koko juttu 21.12. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: