Skip to main content

Vastaveto selfie-kulttuurille

Pekka Innanen ja Jakub Berkowits toivovat, että näyttelyn työt herättävät myös yhteiskunnallista keskustelua.

Jakub Berkowits ja Pekka Innanen istuvat yhdessä Teijon Kulttuurimeijerin sohvalla puhumassa nykyajan selfie-kulttuurista ja ihmisten tavasta tuoda sosiaalisessa mediassa esille vain elämän kauniita ja hyviä hetkiä.

Kaksikon valokuvia on esillä kesäkuussa Kulttuurimeijerin seinillä. Mustavalkoiset valokuvat kertovat tarinaa eletystä elämästä, mutta myös sen nurjasta puolesta.

Berkowitsin näyttely kantaa nimeä 365 kuvaa hulluudesta.
Näyttelyssä nähdään valokuvia Berkowitsista itsestään vuoden jokaisena päivänä. Valokuvaaja kertoo, että hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, mutta tie diagnoosiin saamiseen oli pitkä ja vaikea.

–Siinä meni 12 vuotta, että sain apua ongelmiini. Koin, että tulin terveydenhuollon puolelta lähes kaltoinkohdelluksi, koska en saanut apua, vaikka sitä pyysin. Ehkä en istunut siihen muottiin, millaiseksi yleensä tällaisesta mielenterveyden ongelmasta kärsivä ihminen on, eikä avun pyyntöjäni otettu todesta, Berkowits kertoo.

Vaikka valokuvat kertovat karun tarinan valokuvaajan omasta elämästä, hän haluaa ottaa töillään kantaa myös yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

–Tälläkin hetkellä meillä Suomessa on paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat apua mielenterveyden ongelmiin, mutta eivät saa apua. Asian täytyy muuttua.

Berkowits kuvailee näyttelyn kokoamista ja valokuvien ottamista terapeuttiseksi projektiksi.
Samalla mies haluaa poistaa stigmaa sen asian ympäriltä, etteivätkö miehet voisi puhua avoimesti tunteistaan.

–Pelkään kyllä ihmisten reaktioita, koska moni haluaa sulkea silmänsä vaikeilta asioilta. Haluan kuitenkin ravistella ihmisiä, joten se on hyvä, jos näyttely herättää ihmisissä vahvojakin tunteita.

Jaa artikkeli: