Skip to main content

Vaski-kirjastojen välillä liikkuu satamäärin kirjoja

Kahdeksasluokkalaiset Matti Nurminen ja Olli Toivonen etsivät luettavaa Perniön kirjastosta viime torstaina.  Matille olivat viimeksi jääneet mieleen lukukokemuksena Geoetsivät-sarjan kirjat.Maakunnan Vaski-kirjastojen välillä liikkuu paljon aineistoa.  Esimerkiksi Turun kirjastoista on tilattu Perniöön viime vuonna 914 lainaa ja Raisiostakin 120.   Yhteensä Vaski-alueelta on tullut Perniöön 1552 kertaa, kertoo kirjaston tilasto.
–Lisäksi Salon sisällä liikkuu paljon aineistoa, Perniön kirjastonhoitaja Leena Plosila tähdentää.
–Vastaavasti alueen ulkopuolelta tulevat kaukolainat ovatkin nyt vähissä.

Liike käy myös toisinpäin: Perniöstä on lähtenyt Turkuun 522 lainaa, Raisioon 92 ja Kaarinaankin 80.  Yhteensä muualle on lainattu Perniöstä 938 kertaa.
–Täältä lähtee paljon esimerkiksi oppikirjoja, joihin muualla on jonoa, Plosila arvioi.

Tilastojen valossa eteläisen Salon kirjastoissa oli viime vuonna aiempaa hiljaisempaa;  Perniössä, Kiskossa ja Särkisalossa laskivat viime vuonna sekä käyntimäärät että lainaukset.    
Perniössä lainoja otettiin viime vuonna yhteensä noin 44 500, kun edellinen lukema oli noin 50 000.   Kiskossa lainoja kertyi viime vuonna noin 15 000 ja käyntejä 11 000, kun edellisvuonna luvut olivat noin 24 000 ja 19 000.
Särkisalossa lainauksia kirjattiin vajaat 5700.

Kirjapuolella kolmen kirjaston kärkeä yhdistävät dekkarit ja niistä etenkin pohjoismaiset. Tutut nimet kuten Seppo Jokinen ja Ilkka Remes ovat kysyttyjä.
Finlandia-ehdokkuus tai -voitto tietävät myös suosiota.  Särkisalossa ja Perniössä kärjessä  on ehdokkaana ollut Tommi Kinnusen romaani Lopotti, Särkisalossa myös edellisvuoden voittaja Oneiron.  Nuortenkirjoista  kiertävät Kiskossa muun muassa Tatu ja Patu-kirjat ja Frozen-kuvakirjat, Perniössä taas esimerkiksi Kepler62-kirjasarja.
–Fantasiatyyppiset nuortenkirjat ovat kysyttyjä, toteaa Ursula Kurtze Perniön kirjastosta.

Jaa artikkeli: