Skip to main content

Vapaaehtoiset hoitavat vesistöjä

Lähiseuduilla tehdään tällä viikolla paljon vesistöjen kunnon parantamiseksi. Naarjärven suojeluyhdistys ja seurakunta ovat niittäneet Naarjärvellä maanantaista lähtien järviruokoa.
Laukanlahden suojeluyhdistys taas tempaisee lauantaina ja sunnuntaina kaislakarkeloiden merkeissä. Laukanlahdellakin poistetaan liiallista vesikasvillisuutta. Samalla pohditaan vesikasvien hyödyntämistä esimerkiksi kaislamattoja tekemällä. Paikalliset viljelijät ovat saaneet vesikasveista jo pitkään maanparannusainetta.
Liiallisen vesikasvillisuuden poisto lisää veden virtausta, estää liiallista rehevöitymistä ja parantaa myös veden laatua.
Asia on ajankohtainen myös Saarenjärvellä, jolle ympäristöministeriö myönsi vain pari viikkoa sitten kärkihankerahoitusta 154.000 euroa. Lähes umpeen kasvanut järvi tarvitsee lisää tilaa vedelle ja sitä yritetään tehdä tietyissä paikoissa niittämällä ruoko rannasta asti. Järven ravinteiden keräämisen yhteistyö- ja ylläpitohanke Saavi käynnistyy syksyllä.
Paikalliset aktiivit ja vapaaehtoiset ovat keskiössä lähes kaikissa seudun vesien kunnostushankkeissa. Vaikka moniin toimenpiteisiin on saatu ulkopuolista rahoitusta, niin juuri mitään oli olisi saatu aikaiseksi ilman vapaaehtoistyötä. Aloitteet toimenpiteisiin tulevat lähes poikkeuksetta paikallisilta asukkailta, sillä oman asuinympäristön tila ei voi olla kiinnostamatta. Meri ja järvet ovat myös seudun vetovoimatekijöitä, joten niistä kannattaa pitää huolta.

Jaa artikkeli: