Vankityö maan kansallispuistoissa uhkaa päättyä vuodenvaiheessa. Syynä on se, että oikeusministeriön hallinnonalan avotöiden rahoitusta leikataan ensi vuonna. Näin rikosseuraamuslaitoksen ja Metsähallituksen luontopalveluiden yhteistyö on päättymässä.
Luontopalvelut on tehnyt rikosseuraamuslaitoksen kanssa yhteistyötä yli 20 vuoden ajan.
Esimerkiksi Teijon kansallispuistossa on vankityöllä korjattu pitkospuita, kunnostettu taukopaikkoja ja muita rakennelmia ja tehty ja kannettu polttopuita. Vangit ovat tulleet töihin Teijolle Käyrän avovankilasta.
Puistonjohtaja Harri Karjalainen totesi Perniönseudun Lehden haastattelussa jo vuonna 2019, että vankityö on aivan olennaista puiston ylläpidon kannalta.
–Perusbudjetilla jouduttaisiin rajoittaman reittien, tulipaikkojen ja huusien ylläpitoa, summasi Karjalainen.
Sama voi olla edessä ensi vuodesta lähtien. Metsähallitus joutuu jatkossa ostamaan ne palvelurakenteiden ylläpitotyöt ja luonnonhoitotyöt, jotka aiemmin on tehty vankityövoimalla.
Puistonjohtaja Henrik Jansson toteaa, että vielä on aikaista sanoa, miten muutokset vaikuttavat käytännön töihin.
–Selvää on, että joudumme priorisoimaan, kun siirrymme toiseen toteutustapaan.
Janssonin mukaan Teijon kansallispuistossa on tehty vankityönä noin viisi henkilötyövuotta ja lisäksi mukana on ollut työnjohtaja.
Jansson toteaa, että kaikilla vankityöllä hoidetuilla kohteilla palvelut eivät nykytasoisina enää säily.
Metsähallitus joutuu aloittamaan myös muutosneuvottelut. Ne voivat johtaa viiden työsuhteen päättymiseen ja neljän työsuhteen olennaiseen muuttumiseen. Neuvotteluja käydään Luontopalvelujen siinä tiimissä, joka on tehnyt yhteistyötä rikosseuraamuslaitoksen kanssa sekä lisäksi luontomatkailun yhteistyötiimissä.
Metsähallituksen maanantaina julkaisemasta tiedotteesta sai kuvan, että avotöiden rahoitus on päättymässä kokonaan ensi vuonna. Oikeusministeriöstä kuitenkin korostetaan, että rahoituksen ei ole tarkoitus lakata kokonaan vaan sen määrää on vain esitetty huomattavasti vähennettäväksi.
Oikeusministeriön kautta vankiyhteistyötä on rahoitettu noin 1,5 miljoonalla eurolla vuosittain.
Muokattu 16.10. klo 9.20: lisätty tieto siitä, että rahoitus ei pääty kokonaan.