Skip to main content

Vanhasta ruumishuoneesta remontoitiin hiljentymisen paikka

Vanhassa ruumishuoneessa on rauhallinen tunnelma. Petri Haapaniemi on urakoinut rakennusksen edustuskuntoon.Perniössä on tehty kaikessa hiljaisuudessa remonttia koko kevät hyvin keskeisellä paikalla, nimittäin Perniön uudella hautausmaalla. Sen vanha pää on varsinaissuomalaisittain uusi, mutta yli sata vuotta käytössä ollut sekin. Alueen keskipisteenä on 1920-luvulla rakennettu ruumishuone.

Rakennus oli vuosikausia varastona, rappuset sammaloituneena. Seurakunnan kiinteistöpuolella työskentelevä Petri Haapaniemi kääri hihat aiemmin tänä vuonna ja lopputulos on nyt nähtävillä. Entisen ruumishuoneen ovet ovat jatkossa auki arkisin, ja tila palvelee pienenä hiljentymisen huoneena.
–Vaikka vain tulisi hetkeksi istumaan, jos taivaalta alkaa sadella vettä, sanoo kappalainen Johannes Alaranta.

Haapaniemi huokaisee muistellessaan urakan alkua.
–Ihan mahdottomasti on viety tavaraa pois. Tuo puukansikin oli ihan musta. Seinät on harjattu ja lattia maalattu.
Perniön historia-kirjan mukaan rakennus on valmistunut vuonna 1925, ja sen on tiettävästi rakennuttanut alun perin kunta.
 Lähempänä ovea olevassa tilassa on pidetty aikanaan siunaustilaisuuksia. Puukannen takana lattian alla pidettiin arkkuja.
Pariovista käydään toiseen huoneeseen, jossa on tehty ruumiinavauksiakin. Muistona on vanha työpöytä. Tällä arkisella puolella ei ole kattomaalauksia kuten toisella. Signeerauksen mukaan ne on maalannut F.Kilpi 1920-luvulla.
–Ei ole ollenkaan poissuljettu, ettei tässä voisi jälleen pitää vaikka pienimuotoista siunaustilaisuutta, sanoo Alaranta.

Petri Haapaniemi on paitsi tehnyt raakaa siivous- ja kunnostustyötä, myös somistanut tilan. Kirkon komea, vanha paloruisku on nyt museoitu ruumishuoneelle ja varsinainen helmi ovat kirkon alttaria ennen vuoden 1962 remonttia koristaneet puiset pylväät. Ne olivat aikansa varastossa mutta saaneet nyt uuden sijan.
Komea ovi koristeellisine karmeineen huoneiden välissä kuuluu rakennuksen alkuperäisvarustukseen.

Ovet ovat avoinna maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaina klo 8-13.

Jaa artikkeli: