Maanantaina päätöstä edelsi pitkä keskustelu. Äänestyksessä voitti Marjaana Mänkärin (kesk) esitys, että valtuusto ohjeistaisi kaupunginhallitusta hyväksymään lautakunnan alkuperäisen lausunnon ja varaamaan yhteistyöhön riittävän määrärahan.
Jonna Nyyssönen (vihr) kannatti Mänkäriä ja sanoi ymmärtävänsä, että rahasta pitää olla tarkka, mutta totesi että Valonia-yhteistyön katketessa menee lapsi pesuveden mukana ja lakisääteisiä velvoitteita jää hoitamatta. Nyyssönen totesi, että Valonia-yhteistyöhön menevällä rahalla ei saada itse tehtyä vastaavaa määrää työtä.
Valonia esimerkiksi toteuttaa ja suunnittelee vesistökunnostuksia sekä toimii asiantuntijana kuntalaisille ja kaupungille. Heikki Liede (kok) nosti käytännön esimerkiksi Valonian roolin Särkisalon koulun vesistöhankkeessa.
–Ilman yhteistyötä tällaisetkin jäävät toteutumatta.
Ilkka Uusitalo (kesk) muistutti, että muutama muukin kunta on jättänyt yhteistyön sikseen. Hän uskoi että Salo voi hoitaa lakisääteiset asiat itsekin. Uusitalo muistutti, että kuntien maksuosuus kasvaa jatkuvasti ja että kyseessä on neuvontaorganisaatio. Uusitalo totesi, että ideologia on vienyt uskottavuuden. Maa-ja metsätalousalan toimiat Uuusitalon mukaan muutenkin ovat ympäristön suhteen vastuullisia.
–Meillä ehkä on enemmän sitä maalaisjärkeä ja Valoniassa cityvihreyttä. Puita kuitenkin on pakko kaataa eikä ruoantuotantokaan ole suljettu ympäristö.
Elina Suonio-Peltosalo (kok) muistutti, että muun muassa yrityksissä ollaan jo ympäristövastuullisia, samoin ympäristötoimia tekevät esimerkiksi suojeluyhdistykset.
Jaana Haapasalo (ryhmä Jaana) kannatti Mänkäriä ja ihmetteli Suonio-Peltosalon lausuntoa siitä, että asiat voidaan hoitaa itse.
–Ihan hienoa, jos Suonio-Peltosalo voi järjestää esimerkiksi lähdekartoituksia.
Johanna Riski (kesk) muistutti, että esimerkiksi Ely-keskuskin järjestää tiedotus- ja neuvontatilaisuuksia.Mira Aaltonen (vihr) vastasi Uusitalolle, että keskustan edustajat maakuntahallituksessakin ovat sitoutuneet Valonia-yhteistyöhön ja näkevät sen tärkeyden.